Noul an școlar vine cu o nouă disciplină obligatorie în programul de studii. Din 1 septembrie, toți elevii din clasa întâi din instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor studia disciplina „educația digitală", iar programele de instruire în sfera dezvoltării software, inteligenței artificiale, realității virtuale, antreprenoriatului își vor face loc treptat în spațiul educațional autohton.
Decizia este prevăzută în memorandumul privind „Dezvoltarea educației digitale în învățământul general", semnat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Economiei și Infrastructurii, de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Centrul de Instruire și Inovații TIC "Tekwill".
Potrivit Memorandumului, în următorii cinci ani vor fi elaborate suporturile de curs pentru educația digitală, iar școlile din țară vor fi dotate cu echipamentele necesare pentru studierea noii materii începând cu ciclul primar. Acordul mai prevede și extinderea la nivel național a proiectului „TwentyTu", prin care se propune ca aproximativ 80.000 de elevi din toată țara să poată alege din cele peste zece cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, ce urmează să fie livrate atât online, cât și offline.
Ce reprezintă acest memorandum, dar și care va fi rolul lui în procesul de instruire al elevilor, aflați de la invitații emisiunii „Obiectiv" Viorel Bostan, rector al Universității Tehnice a Moldovei (UTM) și Sergiu Corlat, lector al Universității de Stat din Tiraspol.