Virusul HIV poate fi contractat prin folosirea în comun a acelor de injectare a drogurilor, contactul cu răni deschise, utilizarea unei truse de manichiură infectate sau realizarea unui tatuaj cu instrumente nesterilizate. Cea mai frecventă cale de infectare cu HIV rămâne a fi cea prin raporturi sexuale neprotejate, spune coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi.
Potrivit lui Iurie Climașevschi, în fiecare an, peste 800 de pacienți noi, purtători de HIV, sunt înregistrați în Republica Moldova.
„Virusul HIV nu este agresiv. El își pierde virulența în aerul nimerit. El este foarte sensibil și nu pătrunde în țesuturi. Virusul HIV se transmite pe calea sângelui și a mucoaselor. Pe cale sexuală, deja cum ți-e norocul. Dintr-o sută de contacte sexuale la o femeie cu un barbat HIV pozitiv, 99 nu sunt cu probleme. Depinde deja dacă ai contractat virusul la primul act sexual sau la al 90-lea", spune coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi.
Potrivit lui Iurie Climașevschi, în Republica Moldova, peste 11 mii de persoane au fost diagnosticate cu HIV/SIDA începând cu 1987, când a fost înregistrat primul caz în țara noastră. Anual, 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii. În prezent, în Republica Moldova sunt sunt peste 8500 de pacienți, dintre care 7500 sunt la evidența medicilor.