Potrivit directorului AIPA, Nicolae Ciubuc, campania de depunere a cererii din partea potențialilor beneficiari va începe la data de 1 iulie 2018.
"Acesta este primul pas ce va contribui la schimbarea acordării subvențiilor pentru toate măsurile de sprijin ce sunt incluse în prezentul Regulament, oferind astfel, posibilitatea tinerilor și femeilor fermieri din zonele rurale să contribuie la dezvoltarea atât a domeniului agricol precum și economiei naționale. Problema insuficienței mijloacelor financiare este actuală, dar ne bucurăm de suportul statului. Agricultura este un domeniu de viitor, care merită să aibă o susţinere financiară", relatează directorul AIPA.
Totodată, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură a relatat că prin acest proiect dezvoltarea sectorului agricol va deveni mai atractiv pentru tinerii și femeile din Republica Moldova. Un obiectiv important este deschiderea a cel puțin 2 locuri de muncă din partea unei companii pentru a-i motiva pe tineri să nu plece peste hotare. Subvențiile în avans vor fi acordate pe baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agro-alimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol. Astfel, producătorii agricoli debutanți vor primi subvenția în 2 tranșe. Prima parte, va constitui 75% din valoarea subvenției, și va fi acordată la momentul semnării de către beneficiar a contractului de acordare a sprijinului financiar. Cea de-a doua tranșă, 25%, va fi transferată la contul beneficiarului în momentul dării în exploatare a investiției, termenul căreia nu poate depăși 24 luni. Valoarea maximă a sprijinului financiar oferit unui solicitant nu va depăși suma de 650 000 lei, sau va constitui până la 65% din valoarea eligibilă a investiției. Alocaţiile anuale din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru Finanţarea proiectelor start-up vor fi constituite, în conformitate cu art.23 alin.(3) din Legea nr.276 din 16 decembrie 2016 cu privire la principiile de subvenţionare a producătorilor agricoli, nu va fi mai puţin de 5% din valoarea totală a Fondului. De asemenea, valoarea investiției eligibile a unui debutant producător agricol în cadrul Programului, nu va fi mai mare de un milion de lei.
Cine sunt beneficiarii acestui proiect? Care sunt condițiile obligatorii pe care trebuie să le întrunească beneficiarii? Ce proiecte se pregătesc pentru agricultori în perioada următoare? Găsiți răspuns la aceste întrebări în fișierul audio atașat.
Autor: Cristina Baș