Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Istoricii au ascuns adevărul despre moldovence. Ce a ieșit în vileag după anii ' 90?

Țara Moldovei a fost singura de pe continentul european unde femeile aveau dreptul să divorțeze, să moștenească averi și să-și administreze banii.
Sputnik
Istoricii au ascuns adevărul despre moldovence. Ce a ieșit în vileag după anii ' 90?

Țara Moldovei a fost singura de pe continentul european unde femeile s-au bucurat de cele mai multe drepturi și libertăți. Moldovencele puteau să divorțeze și să-și administreze averile. Declarația a fost făcută de doctorul în istorie Lilia Zabolotnaia, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal".

"Numai în țara Moldovei femeile aveau dreptul să moștenească averea, să inițieze procedura de divorț, să administreze banii proprii și zestrea. Aceleași drepturi le aveau și în cazurile în care se măritau peste hotare și ajungeau în casele regale din Polonia, Lituania", a precizat Lilia Zabolotnaia.

De asemenea, femeile din Țara Moldovei au jucat un rol important în viața socială și politică. Doar că realizările moldovencelor din acea perioadă au fost trecute cu vederea de către istorici.

"Ce cunoaștem astăzi despre Maria Cantemir, fiica prințului Dimitrie Cantemir? Că a fost amanta lui Petru I? Este o minciună. Am descoperit două testamente ale Mariei care au răsturnat această viziune eronată. A fost o femeie excepțională, cunoștea multe limbi străine, promova literatura. Are multe studii despre activitatea politică și științifică a lui Dimitrie și Antioh Cantemir", a explicat Lilia Zabolotnaia.

Ana Tumarkin a fost prima femeie, cu origini basarabene, care a devenit doctor în filozofie. A fost profesoară de filozofie la Universitatea din Berna, Elveția, în perioada 1905 —1943.  În prezent, catedra de filozofie a acestei instituții și o stradă din apropiere poartă numele ei.

"La Chișinău nu o cunoaște însă nimeni. Casa în care a locuit în Chișinău are statut de monument istoric. Dar oamenii nu cunosc că în această încăpere a locuit Ana Tumarkin. Încercările mele de a demonstra că aici a trăit o personalitate mondială nu au dat rezultat", a menționat Lilia Zabolotnaia.

De ce istoricii evită să vorbească despre realizările femeilor din diferite epoci? Aflați răspunsul din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț