Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Hoție mare la Strășeni: Bani publici, furați cu milioanele - detalii

Cinci antreprenori au fost deferiți justiției pentru trucarea licitațiilor publice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Dosarul în privința a cinci antreprenori învinuiți de corupere activă și abuz în serviciu a fost transmis în judecată. Din materialele cauzei s-a constatat că Fondul Ecologic Național din cadrul Ministerului Mediului a finanțat proiecte ale administrației publice locale pentru lucrările de aprovizionare cu apă a mai multor localități din raionul Strășeni.

Gruparea ”Patron” colectează bani pentru "obșciak". Iată ce s-a întâmplat la Strășeni

Primăriile beneficiare de finanțare au organizat licitații publice pentru efectuarea lucrărilor și pentru procurarea materialelor de construcție, iar banii au fost acordați de Ministerul Finanțelor și parțial de administrațiile publice locale. Proprietarul mai multor societăți comerciale, gestionate de rudele și prietenii săi, i-a determinat pe aceștia să participe la licitațiile organizate de primăriile beneficiare ale lucrărilor, asigurând astfel numărul necesar de participanți pentru a putea fi organizate licitații.

Ulterior, individul se înțelegea în prealabil cu primarii localităților beneficiare și câștiga licitația, deși conform legislației se desemnează câștigătoare oferta cu cel mai mic preț. După desfășurarea mai multor licitații cu încălcări, anulate ulterior de Agenția de Achiziții Publice, antreprenorul, prin intermediul unei firme gestionate de soția sa, a fost desemnat câștigător și a semnat un contract de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor de canalizare într-o comună din Strășeni la un preț de aproape 18 milioane de lei, deși oferta cea mai mică plasată de o altă societate comercială constituia în jur de 11 milioane de lei.

A venit de la Strășeni la Chișinău ca să curețe de bani casele oamenilor – VIDEO

Diferența de bani dintre oferta desemnată câștigătoare și cea mai mică ofertă este astfel de aproape șapte milioane de lei, ceea ce reprezintă, conform legislației penale, daune în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat, în special instituțiilor care gestionează cheltuirea banilor publici — Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor.

În cadrul urmăririi penale, învinuiții și-au recunoscut vinovăția. Instigatorul riscă până la 12 ani de închisoare și o amendă de până la 400 de mii de lei, iar complicii ar putea fi obligați să plătească amenzi de până la 57 de mii 500 de lei și să stea după gratii timp de 3 ani. De asemenea, aceștia pot fi obligați să achite cheltuielile de judecată în sumă de peste 47 de mii de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat au fost aplicate sechestre pe bunuri instigatorului, în valoare totală de peste 3 milioane 662 de mii de lei.