De multe ori, limbajul folosit în domeniul juridic este extrem de specializat și justiţiabilul, neavând cunoștințele generale cu privire la noțiunile juridice şi semnificația acestora, ajunge să semneze unele contracte prin intermediul cărora obligațiile generate sunt extrem de severe. Potrivit avocatei Cristina Oglinda, o clauză întâlnită frecvent în cadrul contractelor de credit este fidejusiunea.
"Fidejusiunea este o garanţie personală şi constă în angajamentul pe care şi-l ia o persoană (fidejusor) faţă de creditor de a executa obligaţia debitorului principal în cazul în care acela nu o va executa. Creditorul are astfel certitudinea că, dacă nu va putea recupera creanța de la debitor, se va putea îndrepta către bunurile și patrimoniul fidejusorului, persoana care a garantat pentru datornic. Astfel, efectivitatea fidejusiunii depinde atât de calităţile personale ale fidejusorului, cât şi de situaţia materială a acestuia", spune Cristina Oglinda.
Așadar, acceptând încheierea contractului de fidejusiune, vă obligaţi să rambursaţi pe cont propriu creditul, dobânzile, precum şi eventualele penalităţi, cheltuieli suplimentare, în cazul în care persoana care a luat creditul nu va achita în termen sau va achita parţial ratele stabilite.
"Dacă fidejusorul achită datoria către creditor, acumulată de debitor, acesta are dreptul de regres împotriva datornicului pentru a-și recupera sumele plătite, în condițiile legii. Prin urmare, este foarte important de conștientizat faptul că atunci când o persoană se instituie în calitate de garant pentru cineva, că acesta din urmă va întoarce creditul în întregime şi la timp, garantul trebuie să fie ferm convins că această persoană se va ţine de cuvânt, altfel urmează o serie de consecințe neplăcute", menționează avocatul.
Mai multe detalii cu privire la contractual de fidejusiune, aflați din fișierul audio atașat.
Autor: Valeria Fortuna