Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor autoritățile să-i responsabilizeze pe șoferii prieteni cu paharul

Autoritățile au găsit ac de cojoc pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan. Ce pedepse au fost propuse.
Sputnik
Cum vor autoritățile să-i responsabilizeze pe șoferii prieteni cu paharul

Amenzile usturătoare pentru condusul în stare de ebrietate nu-i sperie pe șoferii. Aceștia continuă să urce băuți la volan. Așa se face că, în 2017, aproape 6500 de conducători auto au urcat la volan după ce au luat câteva pahare. Cel puțin, doar atâția au fost reținuți de polițiști. Numărul real al acestora fiind cu mult mai mare.

Cert este că intervenția oamenilor legii în unele cazuri a fost întârziată, iar 88 de șoferi, prieteni cu paharul, au provocat tragedii în trafic în urma cărora 12 persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 100 au suferit diverse traumatisme.

Și pentru că amenzile mari nu-i disciplinează pe șoferi, autoritățile vin cu un pachet de măsuri care prevăd pedepse mai dure pentru conducătorii auto care obișnuiesc să urce băuți la volan, cum ar fi anularea permisului de conducere pentru o perioadă de patru ani și muncă neremunerată în folosul comunității.

„Șoferii prinși băuți la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni, în cazul primei abateri, și până la 3 ani — în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, așa cum se întâmplă în prezent. Șoferilor depistați în stare avansată de ebrietate le va fi anulat permisul pentru patru ani”, a declarat specialistul superior al Direcției Management Operațional din cadrul INP, Viorel Bulimaga, pentru Radio Sputnik Moldova.

Ce alte soluții propun autoritățile în vederea diminuării consumului de alcool la volan, dar și care va fi impactul acestora, aflați de la invitații emisiunii „La ordinea zilei”, Viorel Bulimaga, specialist superior Direcția Management Operațional din cadrul INP; Denis Țurcanu, director și instructor școală auto din Chișinău și Eduard Maciac, producător Radio Sputnik Moldova și șofer cu o vechime de 30 de ani.

Autor: Silvia Zavadovschi