Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adevărul despre înfășatul copiilor, încălțăminte ortopedică sau saltele ortopedice

Încălțăminte ortopedică, saltele sau perne ortopedice, toate sunt la mare căutare. Cât de eficiente sunt acestea și cum trebuie să le alegem corect pentru a fi și utile sănătății?
Sputnik
Adevărul despre înfășatul copiilor, încălțăminte ortopedică sau saltele ortopedice

Invitat în studioul radio Sputnik Moldova, medicul ortoped Andrei Olaru a fost pus în situația complicată de a da peste cap planurile celor care vor să facă bani promovând produse așa-zis "ortopedice".

Sănătatea sistemului locomotor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, încă de la o vârstă fragedă, iar pentru a evita ulterior niște cheltuieli în plus pentru încălțămintea ortopedică, de exemplu, uneori este suficient să fim atenți la anumite simptome.

"Până la vârsta de doi ani, copii ar trebui să fie examinați de cel puțin cinci ori de medicul ortoped-pediatru. Dacă ar fi să vorbim despre ceea ce pot observa părinții, trebuie să menționăm că simptomele sunt: copil agitat, care plânge foarte des, un copil care începe să meargă mai târziu, de asemenea părinții ar putea observa anumite deformații la piciorușe. Este normal ca piciorușele să aibă forma de paranteză până la o anumită vârstă. Dar dacă vedem că copii nu calcă pe toată talpa, sau un picioruș este mai lung decât altul, ar trebui să mergem la medic" spune Andrei Olaru.

Metodele tradiționale de îndreptare a picioarelor, cum ar fi înfășatul, pot face rău, spune medicul.

"Este dovedit prin numeroase studii că nu este corect să înfășăm copilul deoarece îl supunem riscului de a face o luxație în articulația șoldului" ne avertizează medicul.

La noi încălțămintea ortopedică este promovată mult, doar că nu după indicații medicale, ci după cele comerciale.

Andrei Olaru menționează că "încălțămintea ortopedică poate fi purtată doar după ce aceasta a fost executată conform unor parametri pe care îi stabilește medicul, în funcție de patologia pacientului. De exemplu, mulți cred că piciorul plat poate fi corectat purtând încălțăminte ortopedică. Este greșit. În acest caz trebuie să lăsăm copiii să umble cu picioarele goale pe suprafețe cu denivelări."

De asemenea medicul ne atenționează să nu cădem prada reclamelor la saltele ortopedice, deoarece, spune el, un somn liniștit poate fi asigurat de o pernă aleasă corect. Mai multe detalii puteți afla din fișierul audio atașat.