Doar 17 la sută dintre moldovenii care suferă de hemoroizi urmează tratament, potrivit unui studiu. Ceilalți ignoră soluțiile propuse de medicii proctologi din cauza rușinii. Amânarea tratamentelor acutizează bolile proctologice, fapt care pune în pericol sănătatea și chiar viața pacienților. Avertismentul a fost făcut de către chirurgul-proctolog Iurie Serbulenco, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", moderată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă.
Efortul fizic exagerat, lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă și stresul cronic favorizează apariția hemoroizilor. De această patologie suferă, în egală măsură, bărbații și femeile. Apariția umflăturilor este anticipată de disconfort, mâncărime, constipații și sângerări. Aceste simptome nu trebuie însă ignorate, atenționează chirurgul proctolog Iurie Serbulenco.
"Hemoroizii pot fi tratați medicamentos, dacă sunt depistați în stadiul I. Dacă însă boala evoluează, recurgem la tratament minim-invaziv. În cazurile grave, se aplică tratament chirurgical clasic. Dar în acest caz, recuperarea este de durată și dureroasă", a explicat Iurie Serbulenco.
Amânarea tratamentului hemoroizilor are consecințe grave pentru sănătate. Netratată, boala poate evolua, în unele cazuri, în cancer de colon.
"Boala progresează repede. Dacă apar complicații, nici tratamentul chirurgical nu ajută. Complicațiile provoacă disconfort și durere. În nodulii externi se formează cheaguri de sânge care se sparg, de fiecare dată, în timpul defecației", a precizat Iurie Serbulenco.
Hârtia igienică favorizează, de asemenea, apariția hemoroizilor. De ce este dăunător acest produs și cum evităm hemoroizii, aflați din interviul audio atașat.
Autor: Maria Dimineț