Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce scop și-a trasat Pavel Filip până la încheierea mandatului actualului Guvern

Premierul moldovean, Pavel Filip, le-a stabilit astăzi o nouă sarcină membrilor Executivului.
Sputnik

CHIŞINĂU, 23 mai – Sputnik. Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde încă în două puncte de trecere pe segmentul transnistrean: în punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și în punctul feroviar „Novosaviţcaia-Cuciurgan”. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Guvernului de la Chișinău. 

Control deplin la frontiera moldo-ucraineană

În ambele puncte de trecere controlul comun va fi realizat pe teritoriul Ucrainei, după principiul „o singură oprire – un singur ghişeu”.  

De asemenea, vor fi optimizate operațiunile de import-export și schimbul de informații între părți. Potrivit autorilor acestor documente, va spori și securitatea frontierei de stat prin contracararea mai eficientă a infracționalității transfrontaliere. 

Premierul Pavel Filip a solicitat Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să asigure, până la sfârșitul mandatului Guvernului, realizarea controlului comun și la celelalte puncte de trecere, în special pe segmentul transnistrean. 

„Să avem toată certitudinea că și această frontieră este controlată și din punct de vedere a trecerii persoanelor fizice, a transporturilor, dar și a mărfurilor, să avem siguranța că Republica Moldova controlează tot ce intră sau iese pe acest segment de frontieră”, a spus prim-ministrul.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean a devenit posibil după semnarea, la 6 octombrie 2017, a Acordului bilateral privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Documentul va intra în vigoare la 25 mai 2018. 

Totodată, pentru a aduce în concordanță cu prevederile Acordului procedurile de control comun desfășurate în punctele de trecere „Pervomaisk-Cuciurgan”, „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, „Briceni-Rossoșanî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî” și „Giurgiuleşti-Reni”, Guvernul a aprobat astăzi semnarea noilor protocoale între instituțiile cu funcții de control ale celor două state. 

În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean: la „Pervomaisk-Cuciurgan”. Republica Moldova și Ucraina au la frontieră 67 de puncte comune de trecere, dintre care 25 sunt pe segmentul transnistrean.