Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alternativă pentru femeile care ”muncesc la negru” în străinătate. Ce le propune Guvernul

100 de femei de afaceri vor deschide peste 300 de locuri de muncă în zonele rurale, până la finele anului 2018. Aceasta va fi posibil datorită suportului financiar de care vor beneficia antreprenoarele în cadrul programului ”Femei în afaceri”.
Sputnik

Datorită suportului Guvernului, 100 de femei de afaceri vor deschide peste 300 de locuri de muncă în timpul apropiat. Vorbim despre beneficiarele programului "Femei în afaceri", care vor primi 14 milioane de lei din bugetul statului pentru dezvoltarea afacerilor.

Jurnalista Maria Dimineț a discutat, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", despre impactul acestor investiții asupra economiei țării, cu Stela Sîrbu, coordonatorul programului „Femeile în afaceri" și una dintre beneficiare — Alexandrina Bârsanu.

"Suma maximă oferită este de 165 de mii de lei. 110 mii sunt destinate pentru achiziționarea echipamentelor, tehnicii, mobilierului, iar 55 de mii —  pentru servicii de dezvoltare a afacerilor. Adică, femeia de afaceri poate apela la o companie pentru elaborarea unei pagini web, pentru înregistrarea logoului întreprinderii sau înregistrarea mărfii, pentru instruirea personalului etc", a precizat Stela Sîrbu.

În cadrul programului "Femei în afaceri" sunt finanțate întreprinderile noi create. Prioritate au proiectele desfășurate în zonele rurale. În acest mod, Guvernul încearcă să motiveze femeile din sate să nu plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. O bună parte dintre beneficiare gestionează afaceri în domeniul industriei textile.

" Una dintre beneficiare va crea în industria textilă 16 locuri de muncă. Datorită suportului financiar obținut în cadrul programului va cumpăra 16 mașini de cusut. Antreprenoarele din acest domeniu cos haine, inclusiv pentru patrupezi. Noi avem pe piață astfel de haine, dar sunt de import. Ceea ce face această femeie este însă o premieră. Sunt primele haine pentru patrupezi made in Moldova", a precizat Stela Sîrbu.

Alexandrina Bârsanu este una dintre beneficiarele programului "Femei în afaceri". Antreprenoarea produce cutii de împachetat personalizate. Ea este prima femeie din țară care face un asemenea produs.

"Suportul pe care îl voi primi din partea statului este semnificativ pentru mine. Voi achiziționa câteva utilaje și voi angaja încă două persoane. Până în prezent, am investit în afacerea mea peste două milioane de lei. Sunt banii familiei mele, banii rudelor și împrumuturi nerambursabile. Sper mult să reușesc, în viitorul apropiat, să export produsele mele", a relatat Alexandrina Bârsanu.

Ce activități economice desfășoară beneficiarele programului "Femei în afaceri" și ce va avea de câștigat economia țării noastre datorită banilor investiți în sate, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț