După cel de-al Doilea Război Mondial, neonazismul și simbolurile naziste au fost interzise. Primele decenii după conflagrație, supraviețuitorii și-au deplâns morții și și-au trăit în liniște viața. Oamenii nu vroiau să-și aducă aminte de nazism și erau siguri: istoria nu se va repeta!
Politica multiculturalistă promovată în statele europene și atentatele teroriste din New-York, produse în data de 11 septembrie 2001, au creat premise pentru renașterea neonazismului. Noile generații nu-și mai aduc aminte de cel de al Doilea Război Mondial și îl venerează pe Adolf Hitler. În același timp, simpatizanții organizațiilor neonaziste nu-și mai ascund identitatea și mărșăluiesc nestingherit pe străzile orașelor din Uniunea Europeană, SUA și Asia. În mai multe state europene la putere ajung partide naționaliste sau eurosceptice.
Însă față de nazismul promovat de Hitler, neonazismul renăscut în societatea democratică are alte scop. SUA se folosește de acest fenomen în lupta geopolitică cu Federația Rusă. Anume în aceste condiții, neonazismul poate creea premise pentru un nou război. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik-Moldova, politologii Sergiu Nazaria și Bogdan Țîrdea.
"Neonazismul este un fenomen de care se folosește SUA pentru a reduce influența Rusiei în Europa, pentru a combate socialismul sau comunismul. Neonazismul reprezintă un instrument de luptă împotriva sistemului existent în Europa și a adversarilor politici. În caz de un conflict militar dintre Rusia și SUA, neonazismul poate reveni la putere. Dar nu cred că se va ajunge la acțiuni militare. Pentru că un război cu Rusia, înseamnă moarte pentru toată lumea", a explicat Sergiu Nazaria.
Potrivit studiului "White Book of Nazism 2014", neonazismul este cel mai răspândit în Grecia, Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania și Marea Britanie. Există riscul ca fenomenul să penetreze și Republica Moldova, consideră politologul Bogdan Țîrdea.
"În statele din Europa de Est, cum ar fi Ucraina sau Țările Baltice, neonazismul renaște inclusiv datorită intereselor geopolitice. Neonazismul este folosit pentru a reduce influența Rusiei în Europa de Est. Războiul rece dintre SUA și Rusia, care a luat amploare în special după 2014, stimulează forțele neonaziste în Ucraina și Țările Baltice", a precizat Bogdan Țârdea.
Mai multe despre cauzele renașterii neonazismului în Europa, aflați din interviul video atașat.
Autor: Maria Dimineț