Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Marșul LGBT, ”un atentat la moralitate”: Mesajul Mitropoliei Moldovei către autorități

Mitropolia Moldovei solicită interzicerea prin orice mijloace a desfășurării în data de 19 mai a unui marș organizat de adepții comunității LGBT din Chișinău, considerând că acțiunea este un atentat la moralitate și un pericol pentru ”generația tânără”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik, Cezar Salagor. Mitropolia Moldovei se opune categoric desfășurării la Chișinău a marșului homosexualilor ”Fără frică” și îndeamnă autoritățile municipale să nu autorizeze desfășurarea acestuia, explicând că astfel de acțiuni publice reprezintă ”un atentat la moralitate, la instituția sacră a familiei și un pericol pentru generațiile tinere”.

”Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru. Această parada a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși — păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen”, este menționat în mesajul expediat autorităților locale.

Voievod: avem nevoie de familii sănătoase, nu de marșuri ”fără frică”

Totodată, este menționat că autoritățile nu au nici un motiv legal, moral și nici rațional pentru a susține un "asemenea manifest absurd", iar ”organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării noastre ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți”.

Creștinii ortodocși din toată țara se mobilizează pentru a participa sâmbătă, 12 mai, la Marșul Tăcerii — acțiune pentru apărarea normalității familiei. Creștinii se vor aduna sâmbătă la ora 10.00 în fața Mănăstirii Ciuflea, cu arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova. Cu toții vor merge pe jos până la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei.

Organizatorii subliniază că familia tradițională oglindește învățătura de Credință Ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu adevărat importante, ce asigură continuitatea unui neam.

Ce spune legea

De asemenea, ținem să precizăm că instituția familiei este protejată de Constituția țării. Astfel, articolului 48 prevede expres că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Conform articolului 8 al Legii privind Întrunirile, autoritățile au tot dreptul să nu autorizeze desfășurarea acestei acțiuni, care atentează direct la moralitatea publică și care încalcă flagrant ”libertățile altor persoane”.

Cadru internațional

Mitropolitul Moldovei: Legea Egalității de Șanse este umilitoare pentru creștini

În Declarația Universală a Drepturilor Omului găsim că ”În exercitarea drepturilor şi libertăţilor sale, fiecare om nu este supus decât numai îngrădirilor stabilite prin lege, exclusiv în scopul de a asigura cuvenita recunoaştere și respectare a drepturilor și libertăţilor altora și ca să fie satisfăcute justele cerinţe ale moralei, ordinii publice şi bunăstării generale într-o societate democratică”.

Conceptul de morală îl găsim și în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care precizează că ”orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare”, cu condiția ca aceste drepturi să nu atenteze la ”securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei.”

Desigur, normele morale diferă de la o societate la alta. Însă, atunci când vorbim de autorizarea unor acțiuni publice în Moldova, drepturile omului nu pot fi interpretate fără a ține cont de fundamentul creştin-ortodox al societăţii noastre.

Marșul Tăcerii: Mobilizare ortodoxă pentru apărarea normalității familiei

Autorii scrisorii se întreabă cât de justificată  este protecția de către autorități a „drepturilor private" ale unui grup minoritar care atentează la valorile religioase ale majorității cetățenilor Republicii Moldova.

Având în vedere că într-un stat democratic puterea este emanația voinței poporului, sperăm că autoritățile vor ține cont de interesul majorității populației și vor întreprinde toate măsurile necesare în vederea apărării instituției familie, dar și a moralei publice.

Amintim că în 2016, Mitropolia Moldovei a semnat un memorandum de cooperare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei prin care și-au luat angajamentul să contribuie la consolidarea instituţiei familiei, valorilor maternităţii, paternităţii şi susţinerea respectării drepturilor copiilor.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.