Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi importantă în calendarul ortodox: O mare sfântă, prăznuită în Rusia, Moldova și România

În acest an, creștinii din Rusia, Moldova și România o vor cinsti pe 2 mai pe Sfânta Matrona de la Moscova, cea care a fost numită de Sfântul Ioan de Kronstandt „al optulea stâlp al Rusiei", cuvinte prin care o arăta ca una dintre puținii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuția ateistă bolșevică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 apr — Sputnik, C.S. În fiecare an, pe data de 2 mai, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Matrona de la Moscova. Pe 15 februarie Sfânta Matrona a fost trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Astfel, în 2018 Sfânta Matrona va vi prăznuită concomitent atât de ortodocșii din Rusia și Republica Moldova, cât și de cei din România.

Potrivit ortodox.md, icoana și o parte din moaștele Fericitei Matrona au fost aduse la Chișinău în luna februarie. Sfințeniile se vor afla în biserica "Acoperământul Maicii Domnului" din Capitală până pe data de 23 mai.

La București, Sfânta Matrona va fi cinstită miercuri în Biserica Tabacu din Bucureşti, lăcaş de cult frecventat de comunitatea rusă din Capitală. Programul liturgic va începe încă din ajunul sărbătorii, informează basilica.ro.

„Vom oficia Vecernia Unită cu Litia în data de 1 mai, începând cu ora 18:00, iar în data de 2 mai, vom săvârşi Sfânta Liturghie. Având în vedere că este zi de lucru, vom începe slujba de la ora 07:00 ca să poată participa şi credincioşi care apoi trebuie să meargă la serviciu", a declarat părintele paroh Eugeniu Rogoti.

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai

Potrivit sursei, slujba va fi oficiată în limba română şi în limba rusă.

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

Sfântul Ioan de Kronstandt a numit-o, pe când aceasta avea 14 ani, „al optulea stâlp al Rusiei", cuvinte prin care o arăta ca una dintre puţinii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuţia ateistă bolşevică.

Pe data de 2 mai 1952 s-a mutat la Domnul, iar pe data de 8 martie 1998, moaștele sale au fost descoperite nestri­cate. Acestea au fost așezate în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în 2 mai 1999.