Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Greșelile comise de părinți după vaccinarea copiilor

Unii copii se simt rău după vaccinare deoarece părinții nu respectă regimul post vaccinal, susține medicul epidemiolog Zinaida Ceban.
Sputnik
Greșelile comise de părinți după vaccinarea copiilor

Părinții pun în pericol viața și sănătatea copiilor atunci când refuză să-i vaccineze. Declarația a fost făcută de către medicul epidemiolog Zinaida Ceban în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", moderată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă.

"Toate infecțiile lasă complicații. Bebelușii care nu sunt vaccinați în maternitate împotriva tuberculozei riscă să dezvolte, în cazul infectării, meningită tuberculoasă. Difteria afectează inima, iar poliomielita provoacă invaliditate. Copilul nu mai poate merge, are picioarele ca de vată. Hepatita virala B poate provoca ciroză și cancerul ficatului", a atenționat Zinaida Ceban.

Zinaida Ceban afirmă că vaccinurile care ajung în Republica Moldova sunt certificate de Organizația Mondială a Sănătății și nu provoacă reacții adverse, așa cum susțin adversarii imunizării. În opinia medicului, unii copii se simt rău după vaccinare din cauza că părinții nu respectă regimul post vaccinal.

Tabieturile femeilor care se îmbolnăvesc de cancer de col uterin>>>

"Dacă unii copii simt disconfort, e doar din vina părinților. După vaccinare copilul trebuie supravegheat 30 de minute în instituția medicală unde a primit vaccinul. Apoi trebuie dus acasă și culcat într-o cameră răcoroasă. Ce avem în realitate? Imediat ce a fost imunizat, copilul este purtat prin oraș sau la rude. Părintele trebuie să respecte recomandările medicilor și să fie mereu informat cu privire la riscurile pentru sănătatea copiilor săi", a explicat Zinaida Ceban.

Rata de imunizare în Republica Moldova, în perioada 2003-2008, era de 98 la sută, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică. În prezent, acest indicator este de 90 la sută.

Medicii sunt alertați. Mai mulți copii suspectați de rujeolă>>>

"Mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, din cauza convingerilor greșite. Fenomenul migrației favorizează răspândirea infecțiilor. Un copil nevaccinat nu va fi imun împotriva acestor infecții. Respectiv, în orice moment riscă să se îmbolnăvească și să pună în pericol sănătatea și viața altor copii ", a atenționat Zinaida Ceban.

La sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova a fost lansată, în premieră, campania de vaccinare benevolă împotriva Virusului Papiloma Uman. În ce măsură au reușit medicii de familie să convingă părinții să permită imunizarea fetițelor, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț