Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meniul copiilor va fi modificat. Ce vor să schimbe autoritățile

Noua variantă a meniului ar putea conține rețete pe bază de spanac și dulciuri pentru copiii din internate.
Sputnik

Noul meniu implementat în școli și grădinițe, în toamna anului 2017, va fi modificat. Ministerul Educației a solicitat autorităților din sănătate să recalculeze necesitățile nutriționale ale copiilor.

Această decizie a fost luată după ce managerii instituțiilor de învățământ au anunțat că sunt nevoiți să arunce o bună parte din mâncarea preparată. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu șeful Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Iurie Cojocaru, șeful Direcției Educație, Tineret și Sport din sectorul Râșcani, Andrei Pavaloi și șefa Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, Mariana Tutunaru.

"Am constatat că pe mesele copiilor ajunge o cantitate prea mare de alimente. Managerii susțin că multe produse sunt aruncate, deoarece copiii nu sunt în stare să le consume. Ca urmare, autoritățile din educație au solicitat reevaluarea meniului", a declarat Andrei Pavaloi.

În timp ce copiii din orașe sunt ghiftuiți cu mâncare, cei din sate nu consumă cantități suficiente de legume, fructe, carne și pește. Se întâmplă din cauza că administrațiile publice locale nu au posibilitatea să aloce mai mulți bani pentru alimentația copiilor. Pentru comparație, autoritățile din municipiul Chișinău au reușit în 2018 să asigure copiilor din grădinițe un meniu în valoare de 28 de lei. În sate însă suma alocată pentru alimentația preșcolarilor constituie aproximativ 21 de lei.

"În 2017, copiii au fost alimentați mai bine. Totuși, în meniu predomină pâinea, terciurile și pastele. Este necesar de a completa normele fiziologice pentru un copil. Problema este că suma alocată pentru alimentație școlilor și grădinițelor nu este suficientă", a precizat Mariana Tutunaru.

În prezent, autoritățile din sănătate elaborează un proiect de modificare a meniului.

"Vrem să îmbunătățim meniul. Ne-am propus să introducem în alimentația copiilor spanacul. Elaborăm mai multe rețete pe bază de spanac", a menționat Mariana Tutunaru.

Specialiștii au propus, de asemenea, să introducă în alimentația copiilor din internate și orfelinate produse de cofetărie. Acestea nu se regăsesc în noul meniu implementat în toamna anului trecut.

"Vorbim despre o excepție, care îi vizează doar pe copiii din internate și orfelinate. Am constat că ei nu consumă deloc dulciuri. De aceea am propus ca meniul lor să conține produse de cofetărie în cantități reduse", a anunțat șeful Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Iurie Cojocaru.

În ce măsură au reușit managerii instituțiilor de învățământ să respecte noul meniu, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț