Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cazul alertei cu bombă la Judecătoria Chișinău

Procuratura face lumină în privința incidentului din 10 aprilie, când o persoană a anunţat că sediul Centru al Judecătoriei Chișinău este minat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Un avocat şi concubina acestuia vor compărea în fața instanței, fiind acuzați de „comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism".

Incidentul a avut loc pe 10 aprilie 2018, o persoană a anunțând că sediul Centru al Judecătoriei Chișinău este minat. În urma apelului, toate persoanele aflate în clădire au fost evacuate, activitatea instituţiei de stat fiind perturbată pentru mai mult timp. După câteva ore de cercetări, specialiştii Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare nu au depistat vreun dispozitiv explozibil în clădire, informează Procuratura.

Nu vor mai avea chef să sune: Amenzile pentru alertele false au fost majorate

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală, procurorii stabilind autorii alertei false cu bombă. Aceştia s-au dovedit a fi un avocat din capitală, împreună cu concubina acestuia. Cei doi au fost reţinuţi, iar în cadrul audierilor şi-au recunoscut vina.

Potriviti declaraţiilor învinuiților, după ce au consumat împreună băuturi spirtoase, cei doi au decis să găsească o modalitate de a amâna şedinţa judiciară care urma să aibă loc la Judecătoriei Chişinău, sediul Centru. Astfel, după ce au procurat o cartelă SIM, învinuiţii s-au deplasat în parcul „Valea Morilor", unde concubina avocatului a apelat serviciul 902 și a comunicat despre prezența unui dispozitiv explozibil la sediul instanţei de judecată, ulterior, aruncînd cartela SIM în lac.

Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Buiucani i-a pus sub învinuire pe cei doi.

Până la expirarea termenului de reţinere preventivă pentru 72 de ore, procurorii urmează să decidă asupra necesităţii aplicării măsurii preventive în privinţa celor doi.
Pentru comunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism, legislaţia prevede amendă de până la 42 500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.