Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce nu se arde omul la crematoriu: Explicația unui preot ortodox

În ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova solicită ca, după ce mor, să fie arși la crematoriu, și să nu fie înhumați după datina creștină. Dar iată ce spune despre incinerare părintele Calistrat Chifan.
Sputnik

Noi vorbim de purificatori şi de avansul ameţitor al tehnologiei.

Dar Dumnezeu ne-a lăsat cel mai mare purificator — PĂMÂNTUL! Dacă un om a murit şi este îngropat în pământ, la o vreme, după ce îl dezgropi, el nu mai are acel miros urât, el miroase a pământ iar trupul lui se transformă în țărână. Ca apoi l-a Judecată, din acel pământ ne vom ridica toţi şi vom sta ca o armată imensă de îngeri, purtând trupul duhovniceşti, din ţărâna pământului. Intrarea lui Hristos în măruntaiele pământului a avut acesta calitate să sfinţească pământul de mizeria care rămâne din om. De aceea mortul nu se incinerează, ci se prohodeşte. Pentru că trupul lui este templul Duhului Sfânt… Este alcătuirea Mâinilor Lui!

Cum a ajuns Iuda să trădeze – explicația unui ieromonah

În limba greacă, mortul este numit adormit, iar locul unde sunt îngropați morții — sălașul celor ce dorm, „dormitor". Nimeni nu se gândește să îl ardă pe acela despre care are sentimentul că „doarme", în afara de cazul în care îl urăște de moarte. Mai mult, celui mort i se spune și iertat. Iar verbul neogrec „a muri" îl are ca sinonim pe „a fi iertat"; iertarea (literal: împreună-cuprindere, con-locuire) reprezintă o sinteză grandioasă a simțirii, pentru că cel ce este iertat este adăpostit în spațiul vieții personale al celui ce iartă, rămâne în amintirea sau în pomenirea acestuia. Mormântul este monument, adică loc de pomenire și pelerinaj pentru toți cei care l-au iubit şi l-au iertat/l-au împreună-cuprins pe cel mort.

Aşa că cei rămaşi în viaţă n-au de ce să-şi facă probleme de conştiinţă, pentru că nu-i fac un rău celui adormit, ci un bine, dacă din iubire, din respect, din compasiune, nu vor să-l lase pentru veșnicie fără rugăciunea și mângâierea Bisericii, care se roagă pentru ușurarea şi mântuirea sufletului lui cel veșnic şi nemuritor.

Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România) e cunoscut printre enoriași pentru francheţea şi simţul umorului cu care propovăduieşte. În plus, preotul nu ratează nicio ocazie de a fi prezent în comunitate, iar videoclipurile de pe internet au mare succes în rândurile creștinilor.