Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deşi cu greu, această clădire din Chişinău poate fi recunoscută: Imagi de peste un secol

Această clădire din centrul Capitalei a suportat numeroase transformări, însă faţada mai aminteşte de edificiul iniţial.
Sputnik

CHIŞINĂU, 16 apr — Sputnik. Fotografiile vechi, făcute cu zeci de ani în urmă, sau chiar acum mai bine de un secol, ne fac o impresie despre Chişinăul de altă dată, cu acele clădiri care nu au rezistat trecerii timpului sau care au ajuns de nerecunoscut în zilele noastre.

Este şi cazul unei fotografii realizate la sfârşitul secolului XIX, despre care istoricul Iurie Şveţ afirmă că dacă o priveşti cu atenţie, îţi poţi da seama despre ce clădire este vorba.

În poza publicată pe pagina oldchisinau.com este imortalizată o clădire care astăzi poate fi recunoscută cu greu. Lucru explicabil, menţionează sursa, deoarece de-a lungul timpului edificiul nu şi-a schimbat, în repetate rânduri, doar destinaţia, ci şi aspectul exterior.

Iniţial aici a fost un spital, iar apoi Gimnaziu de Băieţi nr. 1. În perioada „gimnazială", clădirea a fost reconstruită, căpătând aspectul său clasic, uşor de recunoscut.

Ulterior, în perioada interbelică, aici a funcţionat liceul „B.P. Haşdeu". După cel de Al Doilea Război Mondial clădirea a trecut în subordine militară, aici fiind dislocat un detaşament de grăniceri.

Mai târziu, în respectiva clădire a fost deschis Institutul Politehnic „Serghei Lazo".

(FOTO) Istoria uitată a orașului: Unde era „Parisul" din Chişinău>>>

Cutremurul din 1977 a afectat grav clădirea fostului gimnaziu, astfel că la începutul anilor 1990 a început reconstrucţia acesteia. Dar reconstrucţia a însemnat de fapt demolarea edificiului şi construirea unei noi clădiri pe locul acestuia, cu faţada care aminteşte aspectul cunoscut al gimnaziului, de la începutul secolului XX.

În noua clădire a fost inaugurat Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care activează aici şi până în prezent.

Fotografia în cauză a fost realizată la sfârşitul secolului XIX.