Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premieră pentru Moldova. Tot mai multe moldovence își denunță soții agresori

Copiii își încurajează mamele abuzate să anunțe poliția.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 apr — Sputnik. Campaniile de prevenire a violenței în familie, desfășurate în țară în ultimii ani, își fac efectul. În premieră, în acest an, a crescut numărul cazurilor de denunț a agresorilor. Declarația a fost făcută Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică al Inspectoratului General al Poliției MAI, în cadrul emisiunii „ATITUDINI".

Cu 20 de denunțuri mai multe a înregistrat poliția în primele trei luni ale anului 2018, față de aceeași perioadă a anului precedent.  O premieră este și faptul că femeile sunt încurajate să-și recame soții agresori de către copii.

"Campaniile de prevenire a violenței domestice, pe care le-am desfășurat în instituțiile de învățământ în decurs de doi ani, au fost eficiente. Copiii au început să denunțe agresorii din familie. Ei au curajul să le spună părinților că sunt deranjați de certurile din familie și să-i avertizeze că vor anunța poliția. Am constatat că soții își revizuiesc comportamentul atunci când intervine copilul", a precizat Marin Maxian.

 

Cel mai greu este de combătut violența de familie în sate, unde stereotipurile și prejudecățile sunt înrădăcinate.  Din această cauză, femeile nu au curajul să ceară ajutorul autorităților. Preconcepții au nu doar victimele violenței în familie, dar și oamenii din localitate. Aceștia consideră că violența într-un cuplu este firească și refuză să-i reclame pe agresori.  

"622 de infracțiuni, dintre cele peste 900 înregistrate anul trecut, au fost comise în sectorul rural. Există aici multe stereotipuri și tradiții, care nu permit femeii să scape de agresor. Victima nu are unde pleca, deoarece nu este susținută de părinți.De asemenea, se teme că oamenii din localitate o vor bârfi sau că nu va putea supraviețui fără agresor. Acești factori descurajează femeia abuzată, care se resemnează", a explicat Marin Maxian.

Motivul pentru care moldovencele acceptă să fie bătute și batjocorite de către soți

Deseori, copiii crescuți în violență devin agresivi la maturitate. De aceea, toleranța față de violența domestică favorizează răspândirea acestui fenomen în comunitate.

" Violența din familie se răsfrânge, ulterior, în comunitate. Copilul care crește în violență comunică cu alți copii, care nu cunosc ce înseamnă violență domestică. Și evident, în timpul comunicării, ei află despre violență. Faptul că cineva acceptă acest comportament, le inoculează ideea că violența într-un cuplu este normală", a menționat Marcela Dița.

40 de moldovence sunt omorâte în bătaie, în fiecare an, de către soți.

Ce fac autoritățile pentru a combate fenomenul violenței în familie și la cine pot apela victimele aflați din interviul atașat.

Autor: Maria Dimineț