Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum se pregătesc milionarii americani de un război nuclear cu Rusia

În timp ce relațiile dintre Rusia și Statele Unite degradează, cei care doresc să supraviețuiască se activizează: ei își construiesc adăposturi, îşi rezervă adăposturi în buncăre și își fac stocuri de produse alimentare în caz de război nuclear.
Sputnik

CHIŞINĂU, 9 apr — Sputnik. Americanii mai înstăriți sunt deja pregătiți pentru sfârșitul lumii: toate condițiile sunt îndeplinite în SUA pentru cei care intenționează să supraviețuiască apocalipsei nucleare, scrie revista online "Vzgliad".

În marele instituţii de presă această temă rămâne tabu și doar oamenii de presă uneori scriu despre milionarii ciudați care cumpără bunuri pentru adăpost în caz de apocalipsă. Pe de altă parte, cetățenii americani obișnuiți se gândesc serios la modul în care se vor proteja în eventualitatea unui război civil sau nuclear. Constructorii se îndreaptă în direcția lor și oferă o gamă largă de refugii pentru "Ultima Judecată": de la spații rudimentare în conducte abandonate la buncăre de lux la prețuri exorbitante.

Pachete pentru sfârşitul lumii: Americanii, în așteptarea apocalipsei

Unul dintre magnaţii Silicon Valley şi mare amator de Tolkien, Peter Thiel, a cumpărat o imensă casă în Noua Zeelandă, lângă Lacul Wanaka. Odată cu aprovizionarea imensă cu apă potabilă, cu aerului curat și a depărtării apreciabile faţă de o posibilă traiectorie a rachetelor nucleare, Noua Zeelandă a devenit cel mai importantă refugiu în caz de război. După el, regizorul James Cameron și miliardarul Julian Robertson au cumpărat de asemenea terenuri imense.

Adăposturile de lux sunt, de asemenea, situate şi în alte părți ale lumii. Mark Zuckerberg a optat pentru achiziționarea unui teren de 750 de hectare în Hawaii. În timp ce fondatorul Oracle, Larry Ellison, nu a mers prea departe și a achiziționat 98% din cel de-al șaselea oraș ca mărime din Hawaii, Lanai, și o companie aeriană personală.

Pentru supraviețuitorii americani care nu dispun de astfel de mijloace, există în special o coproprietate numită "supraviețuire" într-un fost siloz de rachete. Complexul de 15 etaje are o piscină, o sală de gimnastică, un cinematograf, o sală de clasă, un spital și chiar o închisoare. Locul este înconjurat de un gard electrificat, precum și turnuri de veghe pentru lunetiști. Un apartament standard supranumit "Spravieţuire" de 170 m² este în valoare de 3 milioane de dolari.

Lumea nu va mai fi la fel. Ce se va întâmpla cu omenirea până în 2050

Prea scump? Există de asemenea variante economice ale buncărului propuse de compania Vivos pe teritoriul unei foste baze militare din Dakota de Sud. Construcția acoperă 29 de kilometri pătrați. Rețeaua de buncăre subterane poate adăposti aproape 10.000 de persoane împotriva unei lovituri nucleare. Modest, dar confortabil. Constructorul cere 25.000 de dolari pe adăpost.

Creatorii rețelei Ranch Courage Shelter Network au mers chiar mai departe. Ascunzişurile sunt situate în locuri "exotice", cum ar fi conductele abandonate. Condițiile de locuit sunt rudimentare: paturi duble, pături militare, ziduri de ciment, totul este foarte îngust. În schimb, constructorii promit protecția împotriva radiațiilor, virușilor, armelor chimice și biologice, precum și garduri electrificate și lunetiști pentru a proteja împotriva celor care ar dori să intre în adăpost fără să plătească. Închirierea unui pat costă doar 1.000 de dolari pe an.

Figura conspiratorului supraviețuitor a fost mult timp un clișeu comic al cinematografiei de la Hollywood. Dar cu cât înaintăm mai mult, cu atât este mai puțin amuzant. Americanii trăiesc de fapt cu prezența unei catastrofe globale — un conflict nuclear, un colaps economic sau un război interrasial. Fie ca atare, de la obiectele de lux, buncărul este acum transformat într-un produs de primă necesitate.

Opiniile exprimate în acest conținut aparțin exclusiv autorului articolului preluat din presa rusă și tradus în întregime în limba română.