Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul modifică procedura de concediere de la locul de muncă

Guvernul de la Chișinău a prezentat în Parlament un proiect de lege care se referă la schimbarea formulei de concediere colectivă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Concedierile colective în Republica Moldova se vor efectua după o nouă formulă. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege prezentat de Guvern și care presupune modificarea Codului Muncii. 

Noi modificări la Codul Muncii. Schimbări în procedura de concediere

Potrivit documentului, concedierile colective în Republica Moldova se vor efectua după următoarea formulă: într-o perioadă de 30 de zile, cel puțin 10 salariați în unitățile care încadrează nu mai mult de 20 și mai puțin de 100 de salariați, cel puțin 10 la sută din numărul salariaților în unitățile care încadrează cel puțin 100, dar nu mai mult de 300 de salariați și cel puțin 30 de salariați în unitățile care încadrează cel puțin 300 de salariați.

Angajatorul care intenționează să întreprindă concedieri colective va trebui să informeze în scris reprezentanții salariaților din unitate despre apropiatele concedieri, indicând motivele și perioada concedierilor, să trimită Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă o notificare care să cuprindă informația cu privire la concedieri și să transmită o copie a notificării reprezentanților salariaților.

De asemenea, angajatorul va iniția consultări cu reprezentanții salariaților privind posibilitățile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaților afectați, precum și de a atenua consecințele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaților concediați.

Responsabilă pentru identificarea soluțiilor privind depășirea problemelor ridicate de concedierile colective este Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aceasta se va implica, împreună cu angajatorul și reprezentanții salariaților, în acordarea suportului privind încadrarea în câmpul muncii a salariaților ce urmează a fi concediați.

În același context,  organul sindical din cadrul unității sau reprezentanții salariaților vor putea acorda suport necesar angajatorului și salariaților în vederea realizării procedurilor ce țin de concedierile colective și posibila reangajare.