Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Locuri de muncă în Moldova. Decizia crucială a Guvernului de la Chișinău

Guvernul de la Chișinău a aprobat noi măsuri pentru promovarea ocupării forței de muncă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Executivul promovează noi măsuri de îmbunătățire a situației pe piața muncii din Republica Moldova, pentru a preveni şi reduce şomajul, a majora rata de ocupare și pentru formarea profesională a celor neangajați, în conformitate cu cerințele pieței muncii.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Documentul  stabilește clar atribuțiile Agenției Naționale de Ocuparea Forței de Muncă. Instituția va fi responsabilă de monitorizarea pieței muncii, ținerea evidenței persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a locurilor de muncă vacante, analiza și prognoza pieței muncii, evaluarea impactului măsurilor de ocupare a forței de muncă. Totodată, este fortificat rolul autorităților publice locale în domeniul ocupării forței de muncă și sunt stipulate responsabilitățile agențiilor private de profil.

Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt oferite pentru șomerii din Moldova

Pentru facilitarea integrării în câmpul muncii, sunt prevăzute o serie de măsuri, printre care: ghidarea în carieră, prestarea serviciilor de preconcediere, introducerea instruirii la locul de muncă pentru șomerii fără calificare, instruirea profesională pentru persoanele fără experiență, în special pentru tineri. 

Femeile șomere din Moldova vor primi în jur de 20 de mii de lei. Vezi pentru ce>>>

Proiectul mai prevede subvenționarea locurilor de muncă destinate persoanelor expuse riscului de excluziune socială – lunar, cu 30 la sută din mărimea salariului mediu pe economie, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. De suport vor beneficia și angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilitați. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă urmează să compenseze 50 la sută din cheltuielile suportate. Agenția va mai acorda consultanță în realizarea inițiativelor locale, precum și șomerilor care inițiază o afacere proprie.

Documentul urmează să fie discutat și votat în Parlament.