CHIȘINĂU, 27 mar — Sputnik, Feodor Larionov. În scena finală a filmului, personajul lui Willis le strigă "Moldova suks!" ostașilor moldoveni ce-l urmăresc și de la care a furat o bombă nucleară. Le mulțumim pentru o astfel de apreciere. Desigur, este vorba de o comedie, însă publicul american este unul prea puțin dispus să atragă atenție la anumite nuanțe. Chiar și gluma despre confuzia pe care o fac unii între Moldova și Maldive pare una expirată, însă tot ne mai provoacă o doză de iritare.
Totuși, când vezi niște benzi desenate destinate militarilor americani, te gândești că în unele situații ar fi mai bine să rămânem în continuare necunoscuți. Să nu ne mai vadă, să nu mai amintească nimeni de noi, să nu ne mai observe. Iată că, spre deosebire de comedia cu Bruce Willis, aceste benzi desenate par mai serioase și chiar macabre.
Broșura a fost publicată de "Institutul armatei cibernetice" al Academiei Militare din West Point. În benzile întitulate "Ruina tăcută" ("Silent ruin"), autorii povestesc despre un viitor apropiat (în anul 2027), în care pe teritoriul Republicii Moldovei se declanșează un conflict militar între forțele armate americane și ruse.
Povestea arată destul de bizar în contextul în care la Chișinău, pe 25 martie, a fost organizată o acțiune unionistă — Marea Adunare Centenară, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Întâmplarea face că în benzile desenate, destinate armatei SUA, se vorbește despre un conflict militar produs după unirea Republicii Moldova cu România. În războiul declanșat este implicată armata rusă, împotriva căreia înaintează tancurile americane. Dronele armatei ruse neutralizează sistemul electronic al tancurilor, iar în final soldații ruși iau cu asalt ambasada SUA. Probabil, în acest fel se dorește provocarea unor sentimente de furie în rândul militarilor și a unei dorințe de revanșă.
Autorii afirmă că și-au propus în acest fel să arate cum își schimbă caracteristicile războiul contemporan, însă pentru publicul din Republica Moldova nu este un prilej de glumă.
În primul rând, idea unionismul devine nu doar una penibilă, dar și înfiorătoare. E cunoscut faptul că majoritatea cetățenilor moldoveni se pronunță împotriva unirii cu România, iar în România doar 27 la sută din populație consideră că unirea este necesară și foarte necesară.
Iată că acum o structură militară a unei mari puteri a lumii publică niște benzi desenate deocheate, în care se creionează scenariul unui conflict militar izbucnit ca urmare a unirii Moldovei cu România. Ar apărea însă întrebarea: cum poate fi realizată această unificare în condițiile în care cetățenii ambelor state sunt împotrivă? Forțat, din exterior?
În al doilea rând, nu este clar de ce un tânăr de 18 ani, educat cu benzi desenate, este speriat cu o "invazie militară rusească". Se cunoaște faptul că armata rusă reprezintă o forță bine dotată și puternic tehnologizată. Probabil, în comandamentele militare există mai multe scenarii pentru toate situațiile ipotetice în care se poate declanșa un război.
Totuși, una este comandamentul militar, iar altceva este propaganda de masă, prin care este cultivată imaginea unui dușman de moarte dornic să ia cu asalt o ambasadă americană, făcând praf, ceva mai devreme, o unitate de tancuri.
Nu știm dacă autorii acestor benzi desenate au reușit să bage în sperieți soldații și ofițerii americani cu imaginea unor militari ruși care lovesc tancurile americane cu ajutorul unor drone. Însă pentru noi, locuitorii Moldovei, ar fi un prilej de îngrijorare.
M-aș adresa cu o solicitare oamenilor de creație, care activează în cultura de masă americană: poate ar fi bine să mai realizați o comedie despre moldoveni cu Bruce Willis. Ne vom simți un pic jigniți, însă vom reuși să trecem cumva peste asta, nu și peste scenariile asemenea celor prezentate în benzile „Silent ruin".