Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întâlnire de rang înalt: Ce a discutat Igor Dodon cu Franco Frattini - detalii

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, întreprinde o vizită în Republica Moldova. Demnitarul s-a întâlnit cu președintele moldovean, Igor Dodon.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 mart — Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, și reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au atras atenția asupra circumstanțele benefice pe care le generează perspectivele reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare în formatul „5+2".

Ultima rundă de negocieri de reglementare transnistreană în formatul ”5+2” a avut loc în decembrie 2017, la Viena. Atunci a fost adoptată o declarație comună care viza elaborarea unui mecanism de reglementare a transportatorilor din regiunea transnistreană în traficul internațional de mărfuri.

Igor Dodon și Franco Frattini au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Frattini: Rolul Rusiei în soluționarea problemei transnistrene rămâne important

”În cadrul întrevederii, am făcut un schimb de opinii pe marginea tematicii reglementării conflictului transnistrean. Am subliniat circumstanțele benefice pe care le generează perspectivele reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare în formatul „5+2". Totodată, mi-am exprimat satisfacția vizavi de progresul realizat în noiembrie 2017, pe marginea celor 5 probleme din pachetul „8 puncte", propus la 4 ianuarie 2017, în cadrul întrevederii cu liderul transnistrean”, a declarat Dodon.

Președintele a mai subliniat că ”partea moldovenească sprijină necesitatea realizării celor 8 puncte și va depune tot efortul pentru realizarea tuturor prevederilor stipulate în Declarația Comună CMAE OSCE, adoptată în decembrie 2017, la Viena”.

Președintele moldovean a anunțat disponibilitatea pentru activizarea dialogului la diferite nivele pe marginea măsurilor de consolidare a încrederii în domeniul securității și dezvoltării unei cooperări reciproc avantajoase în această regiune a Europei.