Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce probleme ar putea provoca zăpada portocalie

Meteorologii din Moldova presupun că fenomenul neobișnuit – zăpada portocalie nu se va extinde în afara regiunii de sud a țării.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 mar — Sputnik, Daria Cernega. Zăpada cu nuanțe portocalii a căzut în localitățile din sudul Republicii Moldova. Fenomenul neobișnuit a fost observat de locuitorii din Taraclia, Ceadâr-Lunga, Basarabca, Giurgiulești, Comrat. Nu este exclus faptul că anomalia va ajunge și la Cahul, a declarat pentru reporterul Sputnik șeful centrului Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Specialistul a precizat că este vorba de un ciclon sudic, care se mișcă din Africa de Nord și conține o cantitate mare de nisip.

"Uraganul care conține fire de nisip a ajuns, de asemenea, în Bulgaria, România, Grecia și Creta. Zăpada cu nuanțe portocalii nu este un motiv de îngrijorare. Singurul disconfort pe care aceasta îl poate provoca este sedimentarea prafului pe îmbrăcăminte", a declarat Roșca.

 

El a precizată că praful din aer este un fenomen firesc. Pur și simplu, de această dată concentrația lui a depășit norma obișnuită. Nisipul de pe continentului african a mai ajuns prin părțile noastre în anul 2007.

"Atunci furtuna nu a fost însoțită de precipitații. Nisipul african s-a amestecat cu praful și nu a fost atât de vizibil", a menționat Roșca.

Meteorologii moldoveni ne asigură că oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare, iar fenomenul zăpezii portocalii nu se va extinde asupra altor regiuni ale țării.

Potrivit prognozelor, temperaturile sub zero se vor menține în Moldova până la sfârșitul acestei săptămâni. Spre sfârșitul lunii martie se prevede o încălzire a aerului de până la 18 grade Celsius.