Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 1877, Chișinăul se afla în atenția lumii

Cu ceva timp în urmă, portalul oldchisinau.com prezenta o serie de imagini care au circulat în presa internațională în perioada războiului ruso-turc din 1877-1878, perioadă în care capitala Basarabiei se afla în centrul atenției opiniei internaționale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. În anul 1877, o bună parte a locuitorilor plantei au aflat pentru prima dată de existența orașului nostru. Motivul nu a fost unul prea fericit — războiului ruso-turc, chiar dacă acest război a fost un prilej pentru unele state să-și obțină independența (România, Bulgaria, Serbia), scria portalul oldchisinau.com.

Cum a reușit Chișinăul să ajungă în atenția întregii lumi? Anume la Chișinău, țarul rus Alexandru al II-lea a declarat război Imperiului Otoman, pe terenul de hipism (astăzi, sectorul Râșcani, între străzile Dimo, Kiev și bulevardul Moscovei). Anume în orașul nostru se afla cartierul general al Comandamentului Suprem al oștii rusești condusă de cneazul Nikolai Nikolaevici (această clădire s-a păstrat până în zilele noastre). La Chișinău au fost trimiși corespondenții celor mai importante instituții de presă din lume, care informau în regim operativ cititorii despre acțiunile țarului.

Multe dintre știri au fost însoțite de ilustrații. În acea perioadă fotografia nu era prea răspândită, iar ilustrațiile din ziare erau desenate. Anume din această cauză nu trebuie să ne așteptăm la o coincidență de sută la sută cu realitatea. Unele desene erau făcute schematic, din memorie, iar uneori în baza mărturiilor unor martori oculari.

Cu toate acestea, desenele prezintă un interes sporit, pentru că anume cum așa cum au fost concepute acestea, Chișinăul a fost prezentat lumii. Imaginile prezentate mai jos aparțin publicației «LE MONDE ILLUSTRE» (Franța) și «THE GRAPHIC» (Marea Britanie). Aceste ilustrații au apărut, de asemenea, în unele publicații italiene și germane.

În pofida faptului că războiul din 1877-1878 a fost unul important pentru istoria Europei, în care orașul nostru a avut un rol central, întâlnim foarte rar mențiuni despre aceste evenimente istorice. Există un basorelief instalat în perioada sovietică în memoria voluntarilor bulgari (bul. Ștefan cel mare 73). Pe sediul fostului Comandament Suprem nu există nicio placă informativă. Nu s-a păstrat nici capela ridicată în memoria voluntarilor bulgari. În ultimii ani această capelă a fost distrusă, fiind pierdută pentru istorie.