Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul Educației și Științei Olga Vasileva: Cum să accedem la studii gratuite în Rusia

Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să facă studii fără plată în Rusia, indiferent de nivelul de instruire.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mart — Sputnik. Cum ar putea cetățenii Moldovei să învețe gratuit în Rusia? Este vorba nu doar de studii superioare, ci și de postuniversitare, de exemplu. Sunt oare recunoscute în Rusia diplomele din Moldova și de ce sunt necesare testările suplimentare? Răspunsurile la aceste întrebări pot fi aflate din interviul acordat pentru RIA Novosti de către Ministrul Educației și Științei al Federației Ruse, Olga Vasileva.

Potrivit acesteia, cetățenii Moldovei au posibilitatea de a învăța în Rusia, indiferent de nivelul de instruire.

„În limitele cotei propuse anual de către Guvernul Federației Ruse, în anul de studii 2018 — 2019 pentru Moldova și Transnistria vor fi oferite 512 locuri. În afară de aceasta, concetățenii care nu sunt cetățeni ai Rusiei vor beneficia de dreptul de a avea acces la studii în condiții egale cu cetățenii Federației Ruse", a menționat Vasileva.

Monica Babuc: Pronosticuri pentru Educație, Cultură și Cercetare

Între Rusia și Moldova a fost semnat deja un acord cu privire la recunoașterea reciprocă a actelor de studii, intrat în vigoare în anul 2003, prin care este prevăzută acțiunea retroactivă a documentului, fapt ce permite recunoașterea, fără o procedură specială, a studiilor și calificării obținute până la intrarea în vigoare a acestui acord. Totodată, pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat sunt prevăzute drepturi academice și profesionale, precum și drepturi academice pentru persoanele care au absolvit masteratul și o facultate. Ultimele două categorii urmează să treacă prin procedura de recunoaștere, pentru practicarea profesiei pe teritoriul Federației Ruse.

„Actualmente se desfășoară activitatea de actualizare a acestui acord în conformitate cu noua legislație din domeniul învățământului și de acordare a drepturilor academice și profesionale prevăzute de către sistemul educațional", a menționat funcționara.

Pentru cetățenii cu studii medicale, pe lângă recunoașterea studiilor, este necesară și promovarea unui examen pentru obținerea certificatului de specialist și pentru exercitarea activității profesionale, așa cum se procedează și în cazul absolvenților facultăților de medicină care sunt cetățeni ai Federației Ruse.