Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În aceste licee din Chișinău elevii sunt de toate vârstele, au copii și chiar nepoți

Liceele serale sunt o alternativă pentru cei care nu au reușit să-și încheie studiile la timp, din varii motive.
Sputnik
În aceste licee din Chișinău elevii sunt de toate vârstele, au copii și chiar nepoți

Directoarea Liceului seral nr.1 din Chișinău, Nina Cojocari, spune într-un interviu pentru Sputnik Moldova că liceul seral este una dintre puținele instituții unde oricine, indiferent de vârstă, îşi poate continua studiile şi poate obţine diploma de bacalaureat, absolut obligatorie pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior.

"Elevii sunt foarte responsabili și acest lucru este valabil și în cazul profesorilor care sunt obligați să corespundă cerințelor acestor oameni care pun preț pe fiecare minut petrecut la ore. Noi, profesorii, înțelegem că trebuie să depunem maximum efort pentru a le oferi informația utilă în timp restrâns. Nu avem voie să trișăm, pentru că ei nu sunt copii care se mai bucură când profesorul este ocupat cu altceva, iar el, elevul, are un pic de timp liber. Sunt oameni maturi, cu grijile lor și cu nevoia lor de a învăța", spune Nina Cojocari.

Schimbare majoră pentru pedagogii din licee, începând cu 1 septembrie 2018

Profesoara povestește că la ore vin mămici cu copii în brațe, pe holurile instituției ați putea vedea cărucioare și tătici ce-și leagănă odraslele, așteptând soțiile să iasă de la ore. Este o altfel de atmosferă.

"Ne întristează doar că din cauza grijilor cotidiene, numărul de exmatriculări este destul de mare. De exemplu, din cei peste 400 de elevi, într-un an de studii, putem exmatricula în jur de 40, pentru că nu au timp să frecventeze" adaugă profesoara.

La Liceul seral nr.1 din Chişinău instruirea se face atât în limba română, cât şi în limba rusă, la două profiluri: real şi umanist. Pentru elevi nu există limită de vârstă. În Republica Moldova există doar două licee serale, ambele se află la Chişinău.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță