Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va fi afectată Moldova de decizia Gazprom. Ce spun experții economici

Luna martie începe cu vești mai puțin bune. Președintele Gazprom, Alexei Miller, spune că, începând cu 1 martie, gigantul rus a început procedura de reziliere a contractelor de furnizare și tranzit a gazelor naturale prin Ucraina.
Sputnik
Cum va fi afectată Moldova de decizia Gazprom. Ce spun experții economici

Decizia conducerii concernului rus a fost luată după ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a stabilit că Gazprom trebuie să-i achite Ucrainei despăgubiri în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

„Decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm a încălcat în mod semnificativ balanța intereselor părților în cadrul acestor contracte”, a declarat Alexei Miller.

Solicitat de studioul Radio Sputnik Moldova, economistul Viorel Gârbu a declarat că „actualmente, hotărârea nu afectează în mod direct consumatorii din Republica Moldova deoarece Ucraina rămâne să fi o țară de tranzit pentru gazele naturale livrate țării noastre. Este adevărat că gazele naturale livrate în Republica Moldova ajung prin Ucraina, dar ele sunt livrate de "Gazprom", nu de "Naftogaz", care percepe un comision pentru gazele ce tranzitează Ucraina. Gârbu spune că în cazul în care Ucraina și Rusia vor ajunge în situație de conflict, atunci ar putea fi afectat și consumul de gaze din Republica Moldova”

Va rămâne Moldova fără gaze după decizia Gazprom? Ce spun autoritățile

Viorel Gârbu spune că această știre nu trebuie să-i îngrijoreze foarte mult pe consumatorii din Republica Moldova deoarece "nu trebuie să uităm că Moldova a avansat în conexiunea cu alte rețele paralele, rețeaua europeană de furnizarea a gazelor naturale. Cred că Moldova ar putea să se reprofileze, să găsească alte surse de gaze naturale. De cealaltă parte, Ucraina dispune de depozite subterane în care sunt cantități suficiente de gaze naturale pentru câteva luni."

Întrebat dacă Ucraina ar putea să-și oprească o parte din gazele naturale destinate Republicii Moldova, Viorel Gârbu a subliniat că "țara vecină ar săvârși un abuz dacă ar lua o parte din volumul de gaz destinat țării noastre".

Cert este că Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că SA „Moldovagaz" nu a primit sesizări din partea „Gazprom" cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările regiunii balcanice și Turcia.

Contractele „Moldovagaz” cu „Gazprom" de furnizare a gazelor naturale și tranzitarea acestora pe teritoriul țării sunt valabile până la sfârșitul anului 2019.