Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dragobete sau Ziua Îndrăgostiților: Iată ce spune un preot ortodox

Multă lume refuză să marcheze așa-zisa zi a îndrăgostiților, care este sărbătorită în data de 14 februarie, spunând că aceasta nu ne reprezintă, că este una de import, mai ales că în tradiția noastră populară avem o altă sărbătoare – Dragobetele.
Sputnik
Dragobete sau Ziua Îndrăgostiților: Iată ce spune un preot ortodox

Parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, părintele Sergiu Ivanov, spune că nici așa-zisa Zi a Sfântului Valentin și nici așa-zisa Zi a Îndrăgostiților nu are nimic în comun cu adevăratele noastre sărbători, nu are nicio legătură cu istoria, tradiția și datinile bisericești.

Sergiu Ivanov susține că este cumva nefiresc să sărbătorim într-o singură zi în an dragostea, atunci când întreaga noastră viață trebuie să fie plină de dragoste.

"Noi pe pământ ne naștem din dragostea lui Dumnezeu și din dragostea părinților noștri. Dumnezeu este iubire, este dragoste. Și toată viața noastră o trăim din dragoste. Noi suntem iubiți și apreciați de părinți, de bunei, de copii, de soț/soție, de frați, surori, prieteni și așa mai departe. Părerea mea este că fiecare dintre noi ar trebuie să socotim fiecare zi o sărbătoare a dragostei divine. Dragostea nu încetează niciodată. Nu văd o problemă ca ziua dragostei să o sărbătorim în fiecare zi pentru că suntem născuți și trăim din dragostea lui Dumnezeu", a menționat părintele Sergiu Ivanov în cadrul unui interviu acordat studioului Sputnik Moldova.

Totuși, dacă ar fi să alegem, dincolo de tradiția creștină, parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, spune că ar fi de preferat totuși sărbătoarea Dragobetelor, care, chiar dacă are o origine păgână, vine totuși din tradiția noastră populară, încă de la strămoșii noștri daci.

"Nici Dragobete și nici ziua îndrăgostiților nu au legătură cu tradiția Bisericii. Probabil Dragobetele este un pic mai aproape de poporul nostru pentru că vine din tradiția, din izvoarele noastre", a spus Sergiu Ivanov.

"Oamenii noștri îmbrățișează cu ușurință sărbători, tradiții străine, dar le uită pe ale lor, care sunt atât de frumoase. Spre exemplu, astăzi nu se mai fac șezători", a mai spus părintele Sergiu Ivanov în interviul acordat studioului radio Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova