Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Interviu cu Tudor Casapu despre performanțele și necesitățile halterofililor

Legenda sportului moldovenesc, dar și președintele Federației Naționale de Haltere, Tudor Casapu, a relatat în cadrul unui interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova, detalii despre bazele de antrenament și condițiile de pregătire ale sportivilor ce practică această disciplină.
Sputnik
Interviu cu Tudor Casapu despre performanțele și necesitățile halterofililor

 

Activitatea de halterofil a început-o la vârsta de 16 ani, în 1979, la un an după ce a devenit elev la Școala Internat nr.1 (cu studiu aprofundat al matematicii) din Chișinău. Deși anterior a jucat fotbal, a făcut și box, pașii l-au dus la sala de haltere. Acolo l-a cunoscut pe primul său antrenor, Oleg Poleakov, cel care i-a pus bazele cariei sportive.

Vorbim despre eternul campion la haltere al Republicii Moldova, Tudor Casapu, cel care a cucerit medalia de aur în 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, stabilind astfel o performanță unică în sportul moldovenesc — fiind singurul campion olimpic la o probă individuală până astăzi. Tudor Casapu a fost singurul moldovean antrenat și susținut de celebrul sportive rus Vasili Alekseev, deținătorul a 80 de recorduri mondiale.

De peste un deceniu, Tudor Casapu se află la cârma Federației Naționale de Haltere și ca un adevărat stăpân se străduie să administreze și să coordoneze cât mai eficient cu instituția sportivă pe care o conduce.

"Depun maximum efort ca sportivii să se afle întotdeauna în cantonamente. Ne străduim să desfășurăm cât mai multe competiții atât pentru juniori și tineret, cât și pentru seniori. Halterofilul implicat în această disciplină sportivă trebuie să parcurgă toate etapele de pregătire pentru a obține rezultatul scontat. Astfel, cei micuți încep antrenamentele cu o bară de lemn care cântărește aproximativ 2 kilograme, iar treptat pentru a obține performanțe își dezvoltă capacitățile fizice, morale și psihologice", spune Tudor Casapu.

Cât despre condițiile necesare pentru pregătirea sportivilor, Tudor Casapu declară că în țara noastră nu există încă o bază sportivă cu toate condițiile indispensabile. Cu toate acestea tinerii din Capitală și cei din Bălți, Comrat, Ungheni, Nisporeni și Tiraspol, unde există școli și licee sportive, practică acest sport și obțin rezultate bune.

"Cu regret, la momentul actual, constatăm că avem sportivi care s-au format la noi ca halterofili, dar și în alte discipline sportive, și au devenit campioni mondiali pentru alte state. De aceea trebuie să păstrăm sportivii rămași, obligatoriu să le oferim condiții, burse, preparate vitaminoase și toate celelalte lucruri de care are nevoie un sportiv de performanță", a declarat campionul olimpic la haltere Tudor Casapu.

Amintim că Federația Națională de Haltere a fost suspendată pe un termen de un an din activitatea internațională, alături de naționalele ale altor opt state, care au fost pedepsite pentru înregistrarea a trei sau mai multe cazuri de dopaj, la Jocurile Olimpice din 2008 și 2012.