Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dolarul, în cădere liberă. Până unde va ajunge valuta americană

Leul moldovenesc prinde la puteri. Doar că numai în raport cu valuta americană. Cum explică experții economici situația creată și care sunt pronosticurile pentru viitor
Sputnik
Dolarul, în cădere liberă. Până unde va ajunge valuta americană

Dolarul bate în retragere. După ce a intrat în 2018 cu o cotație de 17 lei și nouă bani, încet, dar sigur, valuta americană a pierdut din teren ajungând astăzi la valoarea de 16 lei și 62 de bani. Așa se face că, în doar cinci săptămâni, dolarul a pierdut 47 de bani în fața leului moldovenesc.

Expertul economic Viorel Gârbu are o explicație pentru situația creată și spune că dolarul își va continua trendul descendent și în perioada imediat următoare.

„Dolarul a ajuns la 1,24 față de euro. Cândva a fost cotat și la 1,40 față de euro, adică mult mai slab decât este în prezent. Posibil, dolarul își va continua trendul descendent pe plan internațional, iar acest lucru se va vedea inclusiv în cotațiile leul moldovenesc — monedă americană. În opinia mea, climatul investițional nu este tocmai favorabil. Respectiv, nu se fac investiții foarte multe în active materiale, iar acest lucru nu duce la o cerere mai mică de dolari americani. Este o consecință a realităților economice și politice din țara noastră", a declarat expertul economic Viorel Gârbu pentru Sputnik Moldova. 

Spre deosebire de dolar, moneda unică europeană și-a menținut poziția ocupată la început de an și chiar s-a întărit cu 7 bani, fiind astăzi cotată cu 20 de lei și 56 de bani.