CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. În penitenciarele din Republica Moldova acționează grupări criminale care îi pradă la propriu pe deținuții simpli, care nu au relații sau nu fac parte din grupurile criminale. Acest lucru îl confirmă și comunicatul de presă făcut public în data de 7 februarie de Poliția Republicii Moldova, în care oamenii legii relatează despre un astfel de caz — unul înfiorător.
Și anume, polițiștii anunță că șapte persoane, cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani, sunt cercetate penal pentru șantaj. Aceștia, au primit de la un deținut dintr-un penitenciar din sudul Moldovei 65 000 de lei.
Patru dintre suspecți își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară, ceilalți trei, care se aflau la libertate, au fost reținuți pentru 72 de ore.
În luna mai 2017, angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații au intrat în posesia unei informației că un deținut dintr-un penitenciar din sudul țării este șantajat de un grup de deținuți. Aceștia, începând cu anul 2015 și până în 2017, prin amenințare cu moartea și răfuială fizică, au pretins și au primit de la victimă mijloace financiare în suma de 65000 de lei.
În urma investigațiilor operative efectuate de ofițerii de investigații, s-a stabilit că toate aceste presiuni aveau loc în diferite penitenciare, unde victima își ispășea pedeapsa. Cei care îl șantajau susțineau, aș cum procedează de obicei mafia din penite4nciare, că acesta ar fi pierdut banii la jocurile de hazard.
La fel, infracțiunea era coordonată de alți deținuți, așa numiți lideri ai penitenciarelor vizate, iar scopul principal al acestor fărădelegi consta în determinarea executării necondiționate a cerințelor lor criminale. Transmiterea mijloacelor financiare extorcate era înfăptuită prin diverse modalități: transmiterea banilor cheș rudelor apropiate ale deținuților, cât și transferul bancar pe numele acestora.
Ca urmare a măsurilor petrecute la 1 și 6 februarie 2018, de către angajaţii Direcției Combaterea Crimei Organizate, în conlucrare cu Inspectoratul de Poliție Leova și BPDS "Fulger", precum și în comun cu Procuratura orașului Leova, DIP al MJ, a avut loc faza finală a operațiunii documentate. Ca rezultat, au fost reținuți trei suspecți domiciliați în orașele Leova și Anenii Noi, aflați la libertate și documentarea altor patru persoane aflate în detenție.
Concomitent, în comun cu angajaţii DIP al MJ, în total au fost petrecute 10 percheziții autorizate, dintre care patru dintre ele au avut loc în trei penitenciare din Republica Moldova, unde ca rezultat au fost depistate și ridicate un șir de obiecte, care servesc drept probă în cadrul dosarului penal.
Conform legislației, dacă va fi demonstrată vinovăția suspecților, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 7 la 10 ani.