Cât costă și cum este produsă cea mai scumpă cafea din lume

Cea mai scumpă cafea este produsă în Indonezia, iar diferența de alte cafele nu o fac boabele aromate s-au modalitatea de preparare, ci procesul prin care este obținută
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. „Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume, prețul căreia variază între 35 și 100 de dolari pentru o ceașcă, iar o pungă de cafea poate ajunge și până la 1.000 de dolari. Ceea ce o face deosebită este procesul de obținere a acestei cafele, care pe unii însă îi poate dezgusta, scrie digi24.

În traducere, „Kopi Luwak" înseamnă „cafea de la zibete". Zibetele sunt niște mamifere mici, asemănătoare cu niște viezuri sau pisici de casă. Procesul de obținere a cafelei presupune ca aceste animăluțe să mănânce și să digere boabele de cafea, care sunt apoi colectate din excrementele lor.

Ciocolata, cafeaua și peștele ar putea să dispară definitiv de pe piață

Aroma specială a cafelei Kopi Luwak este dată de procesul de fermentație care are loc în stomacul zibetelor. În timpul digestiei, pulpa și învelișul boabelor de cafea sunt îndepărtate, dar bobul în sine nu este distrus de sucurile gastrice. După colectare, boabele de cafea sunt spălate, uscate, presate, apoi prăjite. Cafeaua obținută astfel poate fi preparată ca orice cafea obișnuită, însă cei care au gustat-o spun că aceasta are un gust inconfundabil, mult mai bun decât alte tipuri de cafea. Poate așa se explică și prețul exorbitant al Kopi Luwak.

Statisticile arată însă că aproximativ 70% dintre sortimentele de cafea Kopi Luwak vândute pe internet sau în coffee shop-uri nu sunt autentice sau nu conțin deloc cagea. „Anual, se vinde cu aproximativ 5000% mai multă cafea Kopi Luwak decât este produsă. Producția autentică se ridică la doar 2.200 de kilograme anual.

Cafeaua de clasa "Premium". Cum să identificăm Arabica veritabilă

Metoda tradițională indoneziană de producție a cafelei presupune un proces riguros de selecție a boabelor colectate din excrementele zibetelor. De-a lungul anilor, au existat însă îngrijorări cu privire la condițiile în care sunt ținute animalele de către producătorii care oferă o cafea sub standardele autentice. Astfel, s-a demonstrat că acea cafea obținută de la animalele închise în cuști este de calitate mult mai slabă decât cea a animalelor crescute într-un mediu sălbatic, pe o plantație de arbori de cafea. Acest lucru a dus la apariția certificatelor de garanție a calității, precum și la marcarea etichetelor cu o emblemă care să ateste autenticitatea produsului.