Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La sfârșitul lui 2018, guvernanții vor cânta prohodul economiei moldovenești

Ministerul Economiei este decis să demareze negocierile privind semnarea și ratificarea acordului de liber schimb cu China, adică să distrugă definitiv economia Republicii Moldova și să nu-i dea nicio șansă acesteia nici măcar într-un viitor mai îndepărtat.
Sputnik

Ministerul Economiei și Infrastructurii ne anunță triumfalist într-un comunicat de presă, publicat de pagina web a instituției, că joi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind lansarea negocierilor bilaterale pe marginea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini

Documentul a fost semnat din partea Republicii Moldova de Iuliana Drăgălin, care este secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, și Fu Ziying, ministru adjunct al Comerțului, din partea Republicii Populare Chineze, în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Beijing, China.

În cadrul ceremoniei, Iuliana Drăgălin a menționat că lansarea negocierilor constituie un pas esențial în vederea semnării Acordului de Comerț Liber între Moldova și China, Acord care va facilita producătorii autohtoni, va extinde exportul și importul pe piața moldovenească și chineză, precum și va intensifica cooperarea economică și comercială între aceste state.

Totodată, părțile și-au exprimat convingerea fermă că, "până la sfârșitul anului viitor, Republica Moldova și Republica Populară Chineză vor semna Acordul de Comerț Liber".

Asta înseamnă de fapt că la sfârșitul lui 2018 autoritățile de la Chișinău vor bate ultimul cui în sicriul economiei moldovenești, primul fiind bătut odată cu ratificarea Acordului de Liber Schimb cu UE în toamna lui 2014.

Fenomen alarmant în toată țara: Tot mai puțini moldoveni aleg să-și facă o casă

Economiei țării noastre nu i se acordă nicio șansă de supraviețuire, iar cetățenilor Republicii Moldova le este refuzat până și dreptul ipotetic de a dezvolta o afacere la ei acasă, de a fi proprietari ai mijloacelor de producție, adică de a fi stăpâni, nu proletari. Proletari este, în cazul de față, un eufemism. Adevărul este că moldovenii, majoritatea lor covârșitoare, sunt de-a dreptul robi la străini. Moldovencele — niște sclave care îngrijesc de bătrânii din Occident, iar moldovenii — salahori la construcții atât în Occident, cât și în Orient.

Ministerul Economiei dorește perpetuarea acestei situații și vrea cu tot dinadinsul să distrugă din start orice șansă de îndreptare a ei într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

Nu trebuie să fii mare economist ca să-și dai seama că Ministerul Economiei devine chilerul economiei noastre. Pentru asta este suficient să te uiți pe datele statistice prezentate chiar de autorități.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc, iar valoarea acestui capital este de cinci milioane de lei.

În același timp, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republicii Populare Chineze, în perioada ianuarie-octombrie a anului 2017, a atins suma de 419 de milioane de dolari, cu 28,5 la sută în creștere în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016. După valoarea volumului schimburilor comerciale, în anul 2017, Republica Populară Chineză s-a situat pe locul 6 printre țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținând o pondere de 7,2% în comerțul total al țării noastre.

Până aici totul este cum este. Dar iată informațiile privind balanța comerțului cu această țară conturează o situație catastrofală. Exporturile Republicii Moldova în China s-au cifrat la doar 14,789 milioane de dolari, în creștere cu 23,9 la sută față de ianuarie-octombrie 2016. Însă importul a atins cifra astronomică de 404,590 de milioane de dolari, cu 28,67 la sută mai mult decât în ianuarie-octombrie 2016.

Deci valoarea importului depășește de 27 de ori valoarea exportului și asta în condițiile în care nu avem au acord de liber schimb cu China. Vă imaginați ce se va întâmpla când îl vom avea!

În opinia umilei mele persoane, această inițiativă a Ministerului Economiei vine să submineze economia națională, să taie orice speranță de redresare a ei, orice speranță că într-o zi moldovenii vor începe să producă și ei măcar câte ceva din ceea ce consumă.

În curând, în fruntea Ministerului Economiei și Infrastructurii vom avea un alt ministru — pe fostul premier Chiril Gaburici. Îndrăznesc să sper că acesta va manifesta mai multă responsabilitate și înțelegere pentru interesele naționale ale țării și nevoile cetățenilor ei decât a manifestat Octavian Calmâc, care, între altele fie spus, a fost un dezastru în această funcție pentru că a menținut economia în această stare de dezastru.

Poate că Chiril Gaburici, care are o vastă experiență managerială și s-a bucurat de succese remarcabile (adevărat în sectorul privat, nu și în cel public) va veni cu o nouă abordare în domeniu. Cred că ne putem permite să avem această speranță și dorință, acum când suntem în toiul sărbătorilor de iarnă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.