Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Guvernul își alungă din țară proprii cetățeni? Consecințele atragerii muncitorilor străini

Doctorul în economie Gheorghe Costandachi nu crede în reușitele inițiativei Executivului privind simplificarea procedurii de angajare a străinilor calificați.
Sputnik
Guvernul își alungă proprii cetățeni? Consecințele atragerii muncitorilor străini

Se fac auzite tot mai multe critici dure la adresa inițiativei Guvernului privind simplificarea procedurilor de angajare în câmpul muncii a străinilor. Expertul în economie Gheorghe Costandachi se arată sigur că acest proiect al Executivului va fi un eșec, deoarece, potrivit lui, ar fi o absurditate. 

„Această inițiativă nu va funcționa niciodată, fiindcă în condițiile Republicii Moldova nu se poate admite o astfel de situație ca persoane de peste hotare să vină să muncească la noi. De exemplu, sectorul privat își remunerează foarte bine salariații, iar sectorul public nu-și permite să achite salarii mai mari migranților. Chiar un chinez nu va accepta să vină să muncească aici, având în vedere salariile noastre. Este o absurditate. Este mai degrabă o testare a forței muncii", a declarat expertul economic Gheorghe Costandachi pentru Sputnik Moldova.

Așa se face că, prin această inițiativă, Guvernul își discriminează proprii cetățeni în favoarea străinilor, care ar putea fie remunerați din creditele contractate de la băncile europene. 

„Am auzit că vor fi admise firme din China care să se ocupe de repararea drumurilor din Moldova. Să nu uităm că chinezii nu vin doar cu tehnică, ei vin cu forța lor de muncă. Aceasta este absolut inconvenabil pentru Republica Moldova și nu trebuie de acceptat așa ceva. Noi putem să invităm instructori, în timp ce cea mai mare parte a lucrului să o facă muncitorii noștri din Moldova. Nu putem admite ca să vină chinezii să ne facă drumurile, iar noi să ne uităm la ei. Iese că Moldova contractează credite din băncile europene și le transmite chinezilor pentru reparația drumurilor. Este inadmisibil așa ceva", spune expertul. 

Amintim că Guvernul de la Chișinău a aprobat în ședința din 31 ianuarie o listă a funcţiilor prioritare pentru Republica Moldova care pot fi ocupate şi de către imigranţi. Documentul cuprinde 127 de funcții de pe piața muncii din Moldova, printre care inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist în rețele de calculatoare.

Potrivit prevederilor documentului, cei care doresc să activeze în domeniile date o vor putea face mai uşor, în baza permisului de şedere provizorie, fără a avea nevoie şi de permis de muncă.