Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine are nevoie de carnea din Moldova și spre ce piețe se orientează producătorii

În anul 2017, Moldova a exportat carne și produse din carne în valoare de 17 milioane de dolari: cine este interesat de producția noastră?
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik, Daria Cernega. Fermierii care se ocupă de creșterea și vânzarea juncanilor riscă să se confrunte cu o insuficiență de șeptel, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

La ora actuală, în țară activează șase întreprinderi mari din acest domeniu. De regulă, acestea cumpără animale tinere din sectorul privat și le cresc până ajung la condiția necesară pentru comercializare.

Gaberi consideră că, deoarece oamenii de la sat se ocupă din ce în ce mai puțin de creșterea animalelor domestice, ar trebui ca Ministerul Agriculturii să reglementeze politica în domeniul respectiv. Această problemă a devenit deosebit de actuală în contextul în care crescătorii de animale din Moldova sporesc livrările de taurine vii în țările Orientului Apropiat.

Procesatorii de carne, sub lupa ANSA. Anunțul dur al Agenției

În special, acestea sunt cumpărate în Liban, Irak, Egipt, Qatar, Arabia Saudită.

„În decembrie, după ce am expediat prima partidă de carne prelucrată, în Moldova a venit o delegație din Arabia Saudită care, pe parcursul a 10 zile, a verificat detaliat tot ceea ce facem: mecanismele de supraveghere din partea statului, condițiile de producție", a menționat Gaberi.

Potrivit acestuia, în momentul de față țara noastră este în așteptarea rezultatelor acestei vizite. Gaberi consideră că în acest an vor crește considerabil nu doar exporturile de animale vii, ci și de carne prelucrată.

În ce țări își pot exporta producția fermierii din Moldova>>>

Directorul ANSA a menționat că statul face tot posibilul pentru ca pe viitor fermierii moldoveni să poată livra carnea de vită prelucrată direct în supermarketurile de peste hotare, ceea ce le va aduce venituri mai mari producătorilor. Celelalte tipuri de carne au cu mult mai puține șanse să pătrundă pe piețele externe.

„În ceea ce ține de exporturi, voi menționa că doar producția de carne de vită are perspective de a pătrunde pe piețele din afara țării. La celelalte tipuri de carne concurența este acerbă, deoarece condițiile din Republica Moldova nu ne permit întotdeauna să fim competitivi. În schimb carnea de vită are mari perspective, în primul rând pe piața țărilor arabe", a conchis Gaberi.

În 2017 Moldova a exportat carne și produse din carne în valoare de peste 17 milioane de dolari.