Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova medicii sunt victimele pacienților

Medicii de urgență sunt loviți cu picioarele și obiecte grele de către pacienții care solicită ajutorul medical
Sputnik
În Moldova medicii sunt victimele pacienților

Sunt îmbrânciți, loviți cu pumnii și picioarele sau chiar cu obiecte contondente. Astfel sunt tratați, în multe cazuri, lucrătorii medicali care acordă asistență medicală de urgență la domiciliu. Agresorii sunt chiar bolnavii sau rudele lor, care solicită ambulanța. Directorul adjunct Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească, Ion Midrigan, a povestit într-un interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț despre cum sunt atacate echipele de urgență în timpul solicitărilor.

"În 2016, echipa de urgență a plecat în orașul Cricova să acorde ajutor medical unei persoane cu o plagă de cuțit. Pe adresa indicată, au găsit un bărbat și două femei. Când medicul a întrebat cine a solicitat echipa medicală, bărbatul a început să înjure. După care a aruncat cu un ciocan în medic, iar pe șofer l-a lovit cu dalta. Tot cu dalta a lovit și în parbrizul ambulanței. Echipa medicală a fost nevoită să solicite ajutorul polițiștilor. Un alt caz a avut loc în municipiul Bălți. O ambulanță a preluat un copil și l-a transportat la spital. Tatăl copilului a făcut scandal din cauza girofarului pornit, care, în opinia lui, l-a stresat pe copil. În orașul Briceni, medicul îi pune unei bolnave o injecție intravenoasă. Concubinul femeii a smuncit seringa și l-a atacat pe medic. În orașul Drochia, ambulanța a fost solicitată să acorde ajutor medical unei femei cu cefalee. Soțul pacientei l-a îmbrâncit pe medic, care a căzut și și-a fracturat piciorul", a povestit Ion Midrigan.

Atacurile verbale și fizice împotriva echipelor de urgență au început să fie monitorizate la nivel național, în premieră, în 2018. Aceste cazuri sunt notate în fișa individuală de urgență a pacientului care solicită ambulanța.

Autor: Maria Dimineț