Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Prețurile pentru gazele naturale sunt umflate, susțin unii experți în energetică

Plătim pentru gazele naturale cu aproape 30 la sută mai mult decât costul real al acestora. Constatarea aparține unui grup de experți în energetică și a fost făcută în urma analizării factorilor care influențează tariful de import al gazelor naturale
Sputnik
Prețurile pentru gazele naturale sunt umflate, susțin unii experți în energetică

În cadrul unei conferințe de presă, experții au solicitat public Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică să revizuiască de urgență tariful la gazele naturale și au adus și argumente în susținerea solicitării lor.

Sergiu Tofilat spune că, în ultimii doi ani, preţul de import la gazele naturale este în continuă scădere, nu însă și cel pentru consumatori. Așa se face că, din ianuarie 2016, când a fost stabilit ultimul tarif, moldovenii au plătit mai mult pentru gazele naturale cu 1,5 miliarde de lei.

„Noi am analizat factorii care influențează tariful la gazul natural și am constatat că la moment este necesar de a reduce tariful la gaz cu aproape 30 la sută. Consumatorii achită mai mult decât costurile reale, iar în ultimii doi ani noi am achitat peste 1,5 miliarde de lei în plus. Această plată în avans trebuie redusă din următorul tarif", a declarant expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Expertul spune că lunar moldovenii achită în plus pentru gazul consumat aproximativ 85 de milioane de lei.

„ANRE a stabilit tariful la gaz ultima dată cu doi ani în urmă, în ianuarie 2016. Atunci, ANRE a stabilit prețul de import al gazului de 4194 de lei pentru o mie de metri cubi. În realitate, „Moldovagaz" a importat gaz mai ieftin. De exemplu, în 2016 prețul de import a fost de 3887 de lei. Un simplu calcul arată că „Moldovagaz" a cheltuit pentru gazul importat cu 300 de milioane de lei mai puțin. Acești bani noi i-am achitat și ei sunt la Moldovagaz. În 2017, prețul achitat de „Moldovagaz" pentru procurarea gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, față de 4194, cât este inclus în tarif. Respectiv, noi am achitat în plus un miliard 200 de milioane de lei", susține Sergiu Tofilat.

Mai mult, nu doar reducerea prețului de import la gazele naturale ar trebui să ducă la micșorarea tarifelor, ci și fluctuațiile de pe piaţa valutară, spun experții.

Potrivit lor, actualul tarif la gazele naturale a fost calculat când dolarul costa 22 de lei, astăzi, valoarea valutei americane fiind de doar 17 lei.

Amintim că ultima revizuire a tarifului la gaz a avut loc pe 26 ianuarie 2016. Atunci, prețul la gaz a fost micșorat cu 11 la sută, în urma diminuării tarifului de import a gazelor din Federația Rusă, dar și a anulării amendamentului „Furdui", care includea în tariful final şi preţul pentru tranzitarea gazelor naturale care ajungeau în Europa.