Ioan Slavici - jurnalistul întemnițat pentru convingerile sale

A fost întemnițat pentru că ar fi spion austro-ungar, iar în Austro-Ungaria a fost băgat la zdup pentru că ar fi fost naționalist român - 92 de ani de la trecerea la Domnul a lui Ioan Slavici
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Astăzi se împlinesc 170 de ani de la nașterea a marelui scriitor și jurnalist Ioan Slavici, cel care a fost îndrăgostit de viața de la sat și considera că "familia este cheagul social şi simţământul familial este obârşia celui patriotic".

Slavici a fost și un jurnalist recunoscut. El a ocupat multă vreme funcţia de redactor la ziarul Timpul din Bucureşti, ulterior a fondat la Sibiu ziarul Tribuna. Ca și Eminescu, cu care a fost prieten, Slavici a avut mult de suferit din cauza activității sale jurnalistice, incomode pentru autorităţile de atunci. În România, el a fost închis fiind suspectat că ar fi fost spion austro-ungar, iar în Austro-Ungaria a fost băgat la zdup pentru că fi fost naționalist român. Cel puțin de cinci ori a fost închis pentru conținutul articolelor sale, iar experiența este consemnată în lucrarea "Închisorile mele", publicată cu cinci ani înainte de moartea sa.

Scriitorul a lăsat moștenire romane, comedii, nuvele, povești pentru copii, care oglindesc dragostea sa pentru țară și pentru limbă, dar sunt şi expresia unei înalte moralităţi. Romanul Mara a fost cel care i-a adus recunoașterea ca romancier.

În anul 1976 a apărut filmul "Dincolo de pod" în regia lui Mircea Veroiu, care este o adaptare după romanul "Mara" și pe care îl puteți urmări mai jos.