Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție, cumpărători: Cum deosebim o ciocolată veritabilă de una contrafăcută

Dacă ați procurat o un produs pe al cărui ambalaj este imprimată denumirea de ciocolată, dar acesta nu se topește în gură, să știți că acest produs nu este ciocolată. Ciocolata veritabilă se topește la 20 de grade Celsius, iar temperatura organismul uman este 36 de grade Celsius. Deci, o ciocolată adevărată este una care se topește chiar în mână.
Sputnik
Atenție, cumpărători: Cum deosebim o ciocolată veritabilă de una contrafăcută

În ultima perioadă, pe piața de dulciuri din Republica Moldova și-au făcut apariția un șir de producători locali mici, care au aruncat mănușa marilor branduri naționale și internaționale de bomboane. "Calitatea ireproșabilă" este atuul acestor mici producători, care deja au reușit să-și facă un loc pe această piața de dulciuri atât de aglomerată în Republica Moldova. Marfa lor a fost în special căutată în perioada sărbătorilor de iarnă, când moldovenii au procurat dulciuri pentru masa de sărbătoare, dar și, mai nou, pentru a decora Pomul de Crăciun.

Ce se întâmplă pe piața de dulciuri din țara noastră, în special, pe cea de ciocolată, acesta fiind cel mai popular produs dulce din lume, care sunt raporturile dintre preț și calitate la aceste produse comercializate la noi, cine sunt producătorii? La aceste întrebări am încercat să dăm răspunsuri împreună cu un ciocolatier profesionist din țara noastră. Acesta este Arcadie Guidea, administratorul fabricii Cafelini.

"Nu este ușor să ai o afacere în domeniul dulciurilor în Republica Moldova, să faci față cerințelor consumatorilor și exigenților pieței", spune Arcadie Guidea.

"Dacă ar fi să comparăm dulciurile produse în Republica Moldova și cele de import, aș spune că produsele noastre sunt mult mia bune. În primul rând, pentru că sunt folosite mai multe ingrediente naturale. Dar și pentru că oamenii care activează în acest domeniu pun mult suflet în ceea ce fac", susține ciocolatierul.

Oricum, spune Aracadie Guidea, dacă știi să organizezi bine lucru și să asiguri un proces tehnologic care să asigure o producție de înaltă calitate, poți să-ți găsești un loc confortabil pe piață.

"Mulți m-au întrebat cum de ne-am încumetat să ne luăm de piept cu marii producători. Simplu: noi am mizat pe calitatea produsului. Produsul nostru este din categoria "Premium". Dar, în același timp, ne-am gândit și la un preț accesibil", a menționat el.

În republica Moldova, ciocolata de calitate, de categoria Premium, este, în cea mai mare parte, importată din Uniunea Europeană. Anume spre acest segment al pieței s-a orientat Arcadie Guidea cu afacerea sa. Mai ales că aici există o breșă.

"La noi ciocolata din categoria Premium este importată în cea mai mare parte din Belgia. Ea este o ciocolată bună, este o ciocolată fină. Dar, producătorii din Uniunea Europeană au două feluri de produse: unul de înaltă calitate pentru consumatorul comunitar și altul pentru cel extra-comunitar, din spațiul CSI, inclusiv Republica Moldova. Dacă la noi consumatorul solicită un preț mai mic, producătorii respectiv le dau acest preț mai mic, dar ei se acomodează și la standardele de calitate mai joase din țara respectivă. De aceea, mulți străini sau moldoveni care muncesc în spațiul comunitar și vin aici și cumpără ciocolată belgiană constată că aceasta este altfel decât cea consumată în Belgia și în Uniune Europeană. Că are un gust total diferit", a menționat specialistul.

Întrebat care este cea mai mare problemă cu care se confruntă producătorii locali de ciocolată, Arcadie Guidea ne-a spus că aceasta este determinată de faptul că în Republica Moldova pot să pui pe ambalaj denumirea de ciocolată chiar dacă sub acesta nu este ciocolată, ci un produs din ciocolată.

Ciocolata este acea care este produsă din boabe de cacao, din praf și untul de cacao.

"În Uniunea Europeană este interzis prin lege să scrii pe ambalaj "Ciocolată" dacă produsul nu conține sută la sută ciocolată, ci masă de ciocolată sau cu totul alte ingrediente. În primul rând, este folosit praful de cacao. Dar, ca să faci ciocolată, al doilea ingredient trebuie să fie untul de cacao. Și dacă nu este folosit praful de cacao și untul de cacao, nu mai este ciocolată, ci doar un produs din cacao. Respectiv în Uniunea Europeană este interzis prin lege să folosești pe ambalaj cuvântul Ciocolată dacă folosești alte ingrediente decât praful și untul de cacao", spune Arcadie Guidea.

"Noi facem o ciocolată veritabilă, respectând formula clasică. Și dorim ca să facă acest lucru toți cei care produc un produs pe care îl numesc ciocolată. Dar dacă nu fac o ciocolată veritabilă, atunci să nu aibă dreptul de a folosi denumirea de ciocolată. Dacă este un produs similar ciocolatei, atunci să nu aibă dreptul de a folosi denumirea de ciocolată — asta este foarte important pentru noi", precizează producătorul.

"O ciocolată veritabilă se topește deja la temperatura de 20-21 de grade Celsius, ea devine lichidă la această temperatură. Organismul uman are 36 de grade. Deci, dacă o pui în gură, ea deja trebuie să se topească. Dar pe piață sunt produse care sunt vândute drept ciocolată și la 40 de grade Celsius ele rămân în stare solidă. Aici are trebuie să intervină autoritățile, să ia anumite măsuri. Aceste produse pot fi și periculoase pentru sănătate, dacă se pretinde că respectiva este ciocolată, dar la 40 de grade ea nu se asimilează. Vă imaginați ce procese au loc în organismul nostru la consumul acestui produs. Acesta nu este ciocolată, ci este vorba de niște componenți chimici care sunt puși ca să dea senzația că este ciocolată", a mai menționat administratorul fabricii Cafelini, Arcadie Guidea.