Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât ne costă Poliția în Moldova și cât de eficiente sunt investițiile

Sumele alocate pentru finanțarea Poliției din Republica Moldova sunt comparabile cu banii cheltuiți în acest sens de țările din regiune
Sputnik
Cât ne costă poliția în Moldova și cât de eficiente sunt investițiile

Cel puțin asta arată cifrele unui studiu realizat de economistul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Iurie Morcotîlo.

Expertul dă asigurări că banii alocați pentru întreţinerea Poliţiei sunt justificați, iar zvonurile precum că Moldova cheltuie mai mult pentru Poliție decât pentru Sănătate și Educație sunt false.

„În 2017 a apărut o informație eronată într-o analiză în care se pune accent pe faptul precum că Poliția cheltuie mai mult decât Sănătatea și Educația împreună. Este o informație eronată. Ceea ce ține de costuri, în 2015 s-au cheltuit 1,5 miliarde de lei pentru Poliția din Republica Moldova, adică 1,4% din PIB, ceea ce evident este cu mult mai puțin decât bugetele Educației și al Sănătății. De exemplu, noi cheltuim pe an 7-8% din PIB pentru Educație, respectiv, vedem că bugetul poliției este cu mult mai mic", explică expertul Iurie Morcotîlo.

Dacă ar fi să facem o raportare a numărului de polițiști la 100 de mii de locuitori, cifrele arată că și la acest capitol țara noastră nu este prea departe de țările din UE.

„Dacă facem o comparație cu țările din regiune, observăm că majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est cheltuie la fel ca Republica Moldova, 1-1,5% din PIB. Respectiv, Poliția nu ne costă atât de mult. În 2014, în Republica Moldova erau aproximativ 340-350 de polițiști la 100 de mii de locuitori, ceea ce nu este mai mult decât în țările din UE, unde sunt în jur de 330 de polițiști la 100 de mii de locuitori", adaugă expertul.

Totuși, deși alocă pentru finanțarea Poliției sume comparabile ca procent din PIB cu țările din regiune, Republica Moldova continuă să rămână codașă, la nivel mondial, la capitolul eficacității sistemului de securitate și ordine publică.

Astfel, conform Indicelui Global al Securității Interne și Poliției, Republica Moldova se clasează pe locul 78 din 127 de țări ale lumii.

Potrivit studiului, în perioada 2000 — 2015, cheltuielile bugetului public pentru Poliție au crescut de 10 ori, de la 155,1 mil. de lei, la 1 514,1 mil. de lei.