Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Românii vor introducerea unei pedepse fizice extreme: Vezi pentru cine

Cetățenii României consideră că trebuie introdusă castrarea chimică pentru pedofili și violatori.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. Cazul polițistului pedofil din România a ridicat o problemă care pare scoasă din alte epoci — pedeapsa fizică, prin mutilare sau prin afectarea funcțiilor fiziologice ale unor organe.

O dezbatere amplă pe această temă a fost găzduită de emisiunea "Sinteza Zilei". Pe lângă invitații din mai multe domenii convergente subiectului, moderatorul Mihai Gâdea a realizat un sondaj.

Sondajul a avut o singură întrebare: „Considerați că este necesară castrarea chimică a pedofililor și a violatorilor?".

Postare Mihai Gâdea, captură ecran

Ei bine, după 12 ore de la lansare sondajului pe pagina de Facebook a lui Mihai Gâdea, rezultatul înregistrat este zdrobitor: au spus "DA„ 5022, adică 98% dintre votanți, în timp ce opozanții castrării chimice sunt doar 88, adică 2%.

Un rezultat care ne scutește de orice comentarii. Totuși, este de reținut remarca făcută de Mugur Ciuvică referitor la erorile judiciare, des întâlnite în ultima vreme. O asemenea mutilare fiziologică, o pedeapsă venită parcă din timpuri apuse, trebuie deci să aibă toate garanțiile că este 100% corectă.

În anul 2012, în Republica Moldova a fost legalizată castrarea chimică a infractorilor ce atentează la inviolabilitatea sexuală a altor persoane, inclusiv a minorilor. Însă, în aprilie 2013, Curtea Constituțională a decis că această prevedere este neconstituțională deoarece prin instituirea obligativităţii aplicării castrării chimice, fără consimţămîntul deplin şi informat al persoanei, fără o evaluare medicală individuală a necesităţii aplicării ei, fără o monitorizare ulterioară şi neînsoţită de psihoterapie, nu s-ar fi ţinut cont de garanţiile respectării demnităţii umane, astfel fiind încălcat dreptul fundamental al persoanei la integritate fizică şi psihică, garantat de articolul 24 alin. (1) şi (2) din Constituţie, dar şi a articolului 3 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi articolelor 2 şi 5 din Convenţia pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi ale medicinei.