Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Manipularea din WC-ul maternității

Ancheta Ministerului Sănătății în cazul femeii care a avortat în veceu nu a dezvăluit nimic nou. În acelaşi timp, nu a confirmat acuzațiile lansate pe rețelele de socializare potrivit cărora medicii au comis monstruozități
Sputnik

Ancheta Ministerului Sănătății în cazul femeii care a avortat în veceu nu a dezvăluit nimic nou. În același timp, nu a confirmat acuzațiile lansate pe rețelele de socializare potrivit cărora medicii au comis monstruozități.

Şi în această situație, conflictul a apărut din cauza lipsei de comunicare dintre personalul medical şi femeie. Vedem, de asemenea, că nu au fost luate măsuri pentru a asigura secția cu preparatele necesare pentru desfășurarea procedurii de avort, deși erau disponibile în farmacia Institutului Mamei și Copilului. În acest caz, asistenta superioară trebuia să solicite în regim de urgență eliberarea medicamentelor.

Conflictul în jurul cazului respectiv nu a fost generat însă de lacunele depistate de comisia Ministerului Sănătății. Oamenii au condamnat faptul că „femeia a născut în WC". În realitate, a fost o informație falsă, pentru că în toaletă s-a produs un avort medicamentos. Procedura provoacă dureri şi contracții ale uterului similare unei nașteri, care declanșează senzația de defecație. Aceasta explică avortul produs subit în WC.

Totuși, avortul în WC putea fi evitat, dacă pacienta s-ar fi aflat singură în salon. Este jenant să-ți faci necesitățile fiziologice în prezența altei persoane. Medicii şi asistenta medicală au ignorat însă trăirile unei femei în această situație. Pe de altă parte, nici pacienta nu a comunicat despre sentimente de jenă şi nu a solicitat să fie plasată singură în salon.

Femeia nu a exprimat însă această nemulțumire pe rețeaua de socializare. Ea a acuzat medicii că nu au întreprins măsuri pentru a-i atenua durerile şi nu au asistat-o în timpul avortului. Din păcate, contracțiile uterului sunt dureroase şi prin asta trece orice femeie în timpul nașterii sau avortului medicamentos. În același timp, procesul nu revendică prezența nonstop a moașei sau a asistentei medicale. Monitorizate minuțios sunt doar femeile cu maladii cronice, care riscă să se acutizeze în situația unui avort medicamentos.

Presa, experții, politicienii care i-au acuzat pe medici de crimă şi neprofesionalism au evitat aceste aspecte medicale. Constatăm la finalul anchetei o altă realitate decât cea mediatizată. Vorbim despre lipsa comunicării și faptul că pacienta a fost nevoită să cumpere medicamentul. Sunt două probleme grave, care însă nu prea interesează publicul și nici politicienii. Firesc, acestea nu aduc vizualizări sau rating.

În fine, pare suspect faptul că femeia a plasat mesajul pe rețeaua de socializare după ce a plecat din țară, la două săptămâni după avort. De asemenea, comisia Ministerului Sănătății nu a putut lua legătură cu ea pentru a discuta incidentul. Medicii au invocat legătură telefonică proastă. În era tehnologiilor informaționale există și alte modalități de comunicare. Mai ales că femeia a fost activă pe rețeaua de socializare și a răspuns unor comentarii cu referire la experiență ei de la IMC.

Maria Dimineț