Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Depresia de iarnă, pericol pentru sănătate

Depresia de iarnă poate afecta grav sănătatea, dacă este ignorată - vorbim despre o stare emoțională negativă care apare sau se acutizează pe fundalul schimbărilor meteorologice
Sputnik
Depresia de iarnă, pericol pentru sănătate

Depresia de iarnă afectează persoanele care au un mod de viață sedentar, petrec mult timp în fața calculatoarelor sau suferă de afecțiuni cronice. Pentru a evita această stare, psihoterapeuții le recomandă persoanelor afectate să practice sportul, să se implice în activități culturale și să comunice mai mult, în deosebi în perioada rece a anului.

Depresia se manifestă prin oboseală, insomnie, irascibilitate, tristețe, lene și pierderea poftei de mâncare. Oamenii sunt îndemnați să meargă la psihoterapeut, dacă aceste simptome durează cel puțin două săptămâni. Recomandarea a fost făcută în cadrul unui interviu pentru radio Sputnik Moldova de către medicul psihiatru Daniel Paladiciuc.

"Depresia netratată face rău organismului. Depresia poate declanșa boli gastrointestinale sau neurologice. Totodată, depresia afectează relațiile cu membrii familiei, care sunt nevoiți să suporte aceste stări depresive. Dacă un părinte este afectat de depresie, atunci această stare va afecta emoțional copilul, ceea ce nu este bine. Nu este corect ca un om să paseze celor din jur stările sale de depresie, care sunt greu de tolerat", a explicat Daniel Paladiciuc.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 200 de mii de moldoveni suferă de depresie. Țara noastră nu este singura de pe continentul european cu o rată mare a persoanelor depresive. În alte state din regiune situația este similară sau şi mai gravă. În Ucraina, peste şase la sută din populație suferă de depresie. În acelaşi timp, în Portugalia, Estonia, Grecia, Belarus, Lituania şi Rusia acest indicator variază între 5,5 la suta şi 5,7 la sută.

Autor: Maria Dimineț