Premierul Pavel Filip spune că cele aproape 900 de primării sunt prea multe pentru populația Republicii Moldova. Respectiv, reformarea administrației publice locale este o necesitate. Totuși, aceasta va putea fi demarată abia după alegerile parlamentare din 2018.
„Adevărul este că în Republica Moldova, pornind de la numărul populației și dimensiunea teritoriului, cele aproape 900 de primării sunt prea multe. Înseamnă că nu avem nici capacitatea administrativă și nici cea financiară. O reformă administrativ-teritorială nu poate fi pregătită peste noapte și imediat implementată. Trebuie să fiu sincer, reformarea administrației publice locale urmează să se întâmple după alegerile parlamentare", a declarat Pavel Filip într-o emisiune televizată.
Potrivit premierului, pentru a realiza descentralizarea administrativă, trebuie să existe și capacitate financiară la nivel local. Respectiv, reforma administrației publice locale va putea fi demarată abia după ce va fi finalizată reformarea Guvernului și a administrației publice centrale.
"Ca să ai posibilitatea să faci reforma administrației publice locale, trebuie să ai o administrație publică centrală puternică. Pentru a avea o descentralizare și a oferi o autonomie adevărată, trebuie să existe și capacitatea financiară la nivel local. Or, astăzi, trebuie să recunoaștem, nu că nu este bine acest lucru, dar nu există această capacitate financiară. Și atunci putem avea un model — avem o descentralizare, există o autonomie locală, dar toate aceste lucruri trebuie să fie finanțate de către centru. Deci nu putem examina lucrurile separat", conchide premierul.
Precizăm că în Republica Moldova sunt 898 de primării și 32 de raioane. În ultima perioadă, tot mai mulți experți spun că sistemul administrației publice din țara noastră este unul birocratizat, iar optimizarea instituțiilor administrativ-teritoriale va permite economisirea banilor şi redirecționarea acestora pentru alte domenii.
Autor: Silvia Zavadovschi