Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mii de moldoveni nu au somn noaptea

Peste 3000 de moldoveni care suferă de tulburări ale somnului au solicitat ajutorul medicilor din cadrul Centrului de Somnologie, în ultimii patru ani
Sputnik
Mii de moldoveni nu au noaptea somn

Dintre pacienţii cu tulburări ale somnului, 60 la sută au acuzat insomnii, iar 40 la sută — apnee, o stare care blochează respirația în timpul somnului. Totodată, 80 la sută dintre bolnavii cu insomnii sunt cronici. Declarația a fost făcută pentru radio Sputnik Moldova de către medic neurolog Adrian Lupușor.

Insomnia apare din cauza nerespectării igienei somnului, depresiei și anxietății. Medicamentele și ceaiurile, administrate în astfel de situații, nu tratează insomnia, ci o acutizează. Pentru a combate această patologie, este necesar de a respecta regimul zilei.

„Oamenii caută remedii ușoare, în cazul insomniilor, cum ar fi pastilele sau ceaiurile. În occident, pacientul cu insomnii este instruit să-și modifice regimul zilei, să respecte igiena somnului. Dacă insomnia nu se ameliorează după 20 de zile, medicii prescriu tratament medicamentos", a precizat Adrian Lupușor.

Spre deosebire de insomnie, apneea obstructivă  poate fi tratată mai ușor. Medicii recomandă reducerea greutății corporale și utilizarea în timpul somnului a unui aparat care facilitează respirația.

„Apneea este tratată cu ajutorul unui aparat, utilizat în timpul somnului. Acesta pompează aer și ține desfăcute căile aeriene. De asemenea, recomandăm reducerea greutății corporale și, dacă este necesar, facem unele intervenții chirurgicale", a explicat Adrian Lupușor.

Insomnia și apneea obstructivă afectează pe termen de lungă durată sistemul nervos, cardiovascular și endocrin. De asemenea, 20 la sută dintre accidentele rutiere se produc din cauza tulburărilor de somn.

Autor: Maria Dimineț