Editorialist
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Sarmat” - sufletul mare, irezistibil, hipersonic al Rusiei

© Russian Defence Ministry / Trecere la banca de fotografiiimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Occidentul este alarmat, SUA sunt în disperare– nu poți lupta împotriva Rusiei decât cu sancțiuni.
Demararea cu succes a testelor de stat ale celei mai recente rachete balistice intercontinentale „Sarmat” confirmă întâietatea globală a Rusiei în domeniul armelor de înaltă tehnologie, demonstrează noi oportunități pentru consolidarea securității internaționale și subliniază inutilitatea blocului militar NATO.
Pe 20 aprilie, cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) grea „Sarmat” a fost lansată cu succes de pe cosmodromul Plesețk, care a transportat blocuri de antrenament la poligonul Kamceatka Kura – la 5700 km de la punctul de lansare. În toate etapele zborului, caracteristicile calculate au fost confirmate. Testele de stat ale celei mai noi rachete vor fi finalizate până în toamnă, apoi vor începe livrările în serie către Forțele strategice de rachete.
Primul regiment cu ICBM „Sarmat” (într-o modificare axială) se pregătește să preia serviciul de luptă în formația de rachete Krasnoiarsk la sfârșitul anului 2022.
Cea mai puternică rachetă din lume „Sarmat” cu o rază de acțiune de până la 18.000 km este un înlocuitor demn pentru legendarul ICBM „Voievod” (conform clasificării NATO - Satana). Capabilă să ajungă la inamic prin Polul Nord sau Sud. Transportă o sarcină utilă de 10 tone, este vorba de zece focoase de autoorientate cu o capacitate de 800 de kilotone în echivalent de trotil fiecare. O rachetă este suficientă pentru distrugerea garantată a forței vii și a echipamentelor militare inamice pe o suprafață de aproximativ 700 de mii de km pătrați (egal cu teritoriul statului Texas, de ex, sau cu o Franța și jumătate, sau trei Marii Britanii).
Gama de echipamente de luptă ale ICBM-urilor a fost extinsă semnificativ în ceea ce privește numărul și tipurile de blocuri, inclusiv planoare hipersonice. „Sarmat” este capabil să depășească orice sisteme de apărare antirachetă existente și viitoare, garantat că va atinge ținte oriunde în lume. Și va adăuga în mod semnificativ putere forțelor nucleare strategice ale Federației Ruse.
Самолёты в аэропорту Новосибирска - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Internațional
India refuză să accepte un avion japonez cu ajutor pentru Ucraina
„Sarmat” este un suflet mare, evaziv, irezistibil, materializat al Rusiei și un apogeu tehnologic care este de nedepășit pentru „parteneri”. Este dificil de supraestimat semnificația militară și politică a testării cu succes a celei mai recente rachete intercontinentale. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat că „Sarmat” nu va avea analogi în lume multă vreme și îi va pune pe gânduri pe cei „care, în febra unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”.
În pofida legendei despre „excepționalismul” american, fluxurilor occidentale de dezinformare și încercări de demonizare a Rusiei, lansarea ICBM „Sarmat” îi readuce pe „parteneri” la realitatea tehnologică și geopolitică a lumii multipolare - la locul în istorie alocat celor care rămân în urmă.
Pentru comparație: cel mai ușor și mai vechi din lume ICBM american Minuteman III (este în serviciu de mai bine de 50 de ani), are o rază de acțiune de aproximativ 10 mii de km și chiar și după modernizarea până la nivelul tehnologic al ICBM rusești „Vioevod” (e în serviciu de peste 30 de ani) nu ajunge la nivelul tehnologic al „Sarmat”. Înlocuirea așteptată a arsenalului de la sol al ICBM-urilor Minuteman III este estimată la 264 de miliarde de dolari și nu este o prioritate a Pentagonului.
Proiectul strategic american Ground Based Strategic Deterrent este în curs de dezvoltare și nu este un concurent pentru „Sarmat”. Statele Unite nu reușesc să rezolve problema hipersunetului, iar aliații nucleari - Marea Britanie și Franța - au abandonat complet rachetele strategice terestre în favoarea ICBM-urilor de pe submarine.

O adevărată perfecțiune

„Bunicul Minuteman” american nu rezistă comparației cu puternicul „Sarmat” rusesc. Este mai corect să comparăm caracteristicile „Sarmat” și „Voievod” de neatins pentru americani.
Veteranul rusesc „Voievod” este capabil să transporte un focos cu o greutate de peste 8 tone pe o distanță de până la 16 000 km. Cea mai nouă rachetă rusească „Sarmat” are motoare noi, modificări de axă și mobilă, zboară cu 2000 de km mai departe, transportă aproape două tone în plus. Blocurile sale hipersonice de planare garantează penetrarea apărării antirachetă, adică superioritatea strategică și fiabilitatea lovirii țintelor inamice. Nu este mai puțin important că „Sarmat” a fost asamblat din componente exclusiv de producție rusească.
„Voievod” și „Sarmat” sunt apropiate în ceea ce privește sarcina de luptă, cu toate acestea, în sursele deschise nu există caracteristici ce țin de depășirea secțiunii de accelerare a traiectoriei și capacității de a trece de Aegis, THAA și alte sisteme. Se știe că focoasele „Voievod” zboară spre țintă într-un nor de elemente false. Cu siguranță „Sarmat” are sisteme de protecție mai avansate. Abaterea probabilă la „Voievod” de la țintă este de 500 de metri, iar cel mai recent ICBM nu poate fi inferior acestuia în precizie.
Diferența fundamentală a lui „Sarmat” este posibilitatea de a lansa o lovitură non-nucleară de înaltă precizie. La o viteză în atmosferă de aproximativ 15 Max (aproximativ 18 mii km / h), interceptarea este imposibilă, iar energia cinetică a focosului garantează distrugerea „atomică” fără o radiație radioactivă pătrunzătoare.
Vladimir Putin și Serghei Șoigu - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Rusia
Mariupol a fost eliberat, peste două mii de militanți sunt blocați în „Azovstal”
Blocul hipersonic Avangard, creat pentru „Sarmat”, este în serviciu de luptă în divizia de rachete Dombarovsk a Forțelor strategice de rachete începând cu 2019. Axele ICBM sunt proiectate pentru o lovitură nucleară masivă pe o zonă pozițională, adică sunt practic indestructibile. Forțele nucleare strategice ale Rusiei fac față provocărilor vremurilor, devenind mai perfecte și mai eficiente.
Dacă în pragul secolului al XXI-lea au fost desfășurate 58 de ICBM R-36M2 Voievod cu patru tipuri de focoase – în diapazon de la un monobloc „greu” la un „cadru” de focoase relativ ușoare cu o capacitate de 800 de kilotone, numărul celor mai noi rachete grele care vor intra în serviciul de luptă după anul 2022 este destul de previzibil. Lumea nu devine mai sigură. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu a anunțat încă planuri pentru numărul de rachete „Sarmat”. Comunitatea de ininteligență americane, conform CNBC, presupune că vor fi cel puțin 60.
În comparație cu rachetele strategice aeriene și maritime rusești, puterea ICBM „Sarmat” va rămâne de neatins datorită razei sale extreme, a manevrabilității ridicate și a numărului de focoase separabile (relativ independente).
Americanii evaluează „Sarmat-ul” ca fiind cea mai remarcabilă dintre toate armele strategice ale Federației Ruse, create pentru a distruge mijloacele care pot conduce un război nuclear, adică toate cele 450 de rachete americane Minuteman III.
Un „Sarmat” este capabil să transporte 7,5 megatone nucleare și să distrugă până la 37 de milioane de cetățeni americani, iar zece rachete vor distruge întreaga țară. Pragul limită pentru Forțele nucleare strategice ale Federației Ruse în conformitate cu Tratatul START-3 este de 700 de lansatoare și 1550 de focoase (60% sunt complexe de axe și mobile ale Forțelor strategice de rachete de pregătire permanentă). Puterea a trei armate ruse de rachete strategice, 12 divizii de rachete este suficientă pentru a „demilitariza” orice agresor.
Occidentul este alarmat, SUA sunt în disperare– nu poți lupta împotriva Rusiei decât cu sancțiuni.
Moscova, Kremlinul, turiști  - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Rusia
Rusia nu intenționează să înăsprească regulile de intrare pentru europeni
Fluxul de știri
0