Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița: Gazprom a asigurat Moldova că va crește volumul de gaze furnizate

© Photo : Miroslav RotariNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Natalia Gavrilița a anunțat noi detalii privind negocierile purtate de Moldova cu partea rusă privind aprovizionarea cu gaze.
CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Gazprom a asigurat Moldova că va crește volumul aprovizionării cu gaze către țara noastră, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, în care a fost examinată introducerea stării de urgență.
Potrivit premierului, de 30 de ani Moldova cumpără gaze naturale de la un singur furnizor - concernul rus Gazprom. Totodată, în ciuda schimbării guvernelor, Republica Moldova a rămas un partener stabil al companiei ruse.
Autoritățile, după cum a remarcat Gavrilița, timp de două luni sunt în proces de negocieri cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazului, dar volumele furnizate actual nu acoperă nevoile țării. Drept urmare, este necesară introducerea în țară a stării de urgență, ceea ce va simplifica procedurile de cumpărare a gazului din surse alternative.
"Dorim să putem utiliza surse alternative de gaze naturale pentru prima dată în 30 de ani. Există alte soluții. Guvernul continuă negocierile cu Gazprom, care a asigurat că va crește volumul de gaze, dar și cu Ucraina", a spus Gavrilița.
Anterior, premierul a anunțat alte detalii ale discuțiilor cu Gazprom.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
EX-deputat: Regimul stării de urgență permite schimbarea șefului ”Moldovagaz”
"Situația a avansat, dar în acest moment nu avem un nou acord final sau o încredere că îl vom avea în cele din urmă", a spus Gavrilița.
În același timp, vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski și vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Energiei Andrei Spînu participă de la joi la negocierile de la Moscova privind aprovizionarea cu gaze.
Astăzi, Guvernul a aprobat hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile. Astfel, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021, se va institui stare de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului Natalia Gavrilița, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.

Criza gazelor naturale

Amintim că în această dimineață premierul Natația Gavrilița a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în contextul lipsei de gaz în țara noastră.
„Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic. Este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și legi", a declarat premierul.
Aceasta a mai spus că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. În context s-a decis procurarea gazului natural din surse alternative.
Gavrilița a mai spus că de astăzi Moldova începe să procure gaz natural din surse alternative, pentru că negocierile care au avut loc ieri la Moscova nu au avut un rezultat pozitiv.
„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiin acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.
LIVE: Ședința Parlamentului din 22 octombrie - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Video
Parlamentul examinează posibilitatea instituirii stării de urgență
Fluxul de știri
0